Vijesti

HIRURZI BIJELJINSKE BOLNICE NA KONGRESU KOLOREKTALNE HIRURGIJE U ŠVAJCARSKOJ

Objavljeno 17.04.2024.
News cover image

Hirurzi bijeljinske bolnice, dr Milan Todorović, načelnik Odjeljenja za hirurške grane i dr Slaviša Dabić, šef operacionog bloka učestvuju na Evropskom kolorektalnom kongresu (Colorectal THRIVE) koji se održava od 14. do 17. aprila 2024. godine u Friburu, Švajcarska, koji je okupio stručnjake ove oblasti iz 12 zemalja svijeta.

Program kongresa, koji organizuje prof. dr Michael Adamina, šef kolorektalne hirurgije u Vinterturu (Winterthur), jedne od najvećih specijalizovanih jedinica u Švajcarskoj, obuhvata svu kolorektalnu hirurgiju, od raka do upalne bolesti crijeva (IBD), i od upravljanja komplikacijama do kliničkih primjena AI i virtuelne stvarnosti. Tokom četvorodnevnog naučnog skupa obrađene su i sljedeće teme: divertikularna bolest i endometrioza, najnovije implikacije mikrobioma, proktologiju i karlično dno.
“Veoma je značajno za našu bolnicu, za našu regiju što bijeljinska bolnica ima uspostavljenu saradnju sa Vintertur i drugim klinikama u Švajcarskoj i drugim dijelovima svijeta. Ponosimo se našim mladim hirurzima koji aktivno teže ka edukaciji i unapređenju svojih vještina”, rekao je prof. dr Zlatko Maksimović, direktor bijeljinske bolnice.
Rasprostranjenost kolorektalnih problema u populaciji je značajna, što naglašava važnost edukacije hirurga. Prema statistikama, oboljenja kao što su rak debelog crijeva i upalne bolesti crijeva (IBD) postaju sve češći zdravstveni izazovi širom svijeta.
Učešće na ovakvim događajima omogućava našim hirurzima da prate najnovija saznanja i primijene ih u praksi, što direktno doprinosi poboljšanju zdravlja i kvaliteta života pacijenata u našoj zajednici.