Vijesti

DR JEŠURIĆ: Odjeljenje oftalmologije bijeljinske Bolnice ima mladu službu, ambicioznu i maksimalno posvećenu svom radu

Objavljeno 26.02.2024.
News cover image

Doktor Daliborka Ješurić, načelnik Odjeljenja oftalmologije bijeljinske Bolnice “Sveti Vračevi” za portal Dešavanja u Bijeljini istakla je da je iza njenog odjeljenja veliki rad i angažovanje, kao i maksimalna posvećenost poslu.

 “Što se tiče samog Odjeljenja za oftalmologiju, trenutno imamo tri doktora, specijalisti oftalmologije. Pored standardnih specijalista oftalmologije, imamo i podmladak, tri doktorice na specijalizaciji za oftalmologiju i doktoricu koja je trenutno kod nas na volontiranju, koja nam takođe pomaže u svakodnevnim aktivnostima. Tako da imamo jednu mladu službu, ambicioznu, posvećenu, maksimalno predanu svom radu i pacijentima i samim tim i uspjeh ne izostaje. Samo Odjeljenje oftalmologije počelo se razvijati u jako nezgodno vrijeme za kompletan zdravstveni sistem Republike Srpske. Godina 2020. bila je godina kada se pojavio Covid, kada je on bio u svom punom jeku. Pored tih problema u zdravstvenom sistemu, samo naše Odjeljenje je prolazilo kroz smjenu generacija, mijenjalo se rukovodstvo same Bolnice i baš ta situacija i te teškoće na koje smo u tom momentu naišli, su nam dale podstrijek da se iz jedne takve situacije postavi, a uz pomoć profesora doktora Zlatka Maksimovića kao direktora Bolnice, dobar projekat, da se dobro organizujemo, da napravimo kvalitetan plan. Da biste, uopšte, jedno odjeljenje pokrenuli, jako je bitno obezbijediti ljudske resurse, takođe nabaviti jako skupu opremu koja je u oftalmologiji obaveza. Morate imati i mogućnost da se edukujete, da napredujete, da učite, a i to nam je omogućeno, jer smo imali edukatora i mentora doktora Martinovića koji je tu bio za sve vrste pomoći”, objasnila je dr Ješurić.

Kako kaže, Odjeljenje oftalmologije je podmlađeno novi specijalistima i doktorima koji usvajaju svoje radne obaveze.

“Prošle godine smo operisali 1.500 pacijenata. Kroz našu ambulantu obavljeno je 15.000 pregleda, to su zadovoljni pacijenti, pacijenti koji se vraćaju na kontrole, koji dovode svoje poznanike, prijatelje iz regije i okolnih gradova Republike Srpske da kod nas dođu da se pregledaju i dalje operšu ukoliko je potrebno”, rekla je dr Ješurić.

Prema njenim riječima, bijeljinska Bolnica uspješno liječi kataraktu. 

“Nakon osnovnog razgovora sa pacijentom, pristupa se daljem pregledu – provjerava se vidna oštrina, provjerava se možda se ona korigovati i kojom dioptriom, provjerava se intraokularni pritisak, šire se zjenice i nakon proširenja zjenica sagledava se samo sočivo i očno dno. Mi tu već možemo da uočimo postoji li katarakta ili ne, kog je intenziteta, da li je potrebno pratiti kataraktu, dolaziti na češće kontrole ili se već planira operacija. Takođe, sa pacijentom jako bitno povesti kvalitetan razgovor u smislu kakva su njegova očekivanja, da li je radno sposoban, u kojim okolnostima i okruženju radi… Ako smo se usaglasili da je potrebno obaviti operaciju katarakte, pacijent se dalje upućuje na diagnostiku. Imamo jako kvalitetnu diagnostiku, sa najpreciznijim aparatom za mjerenje dioptrije intraokularnog sočiva, zatim se radi dijagnostika očnog dna, pacijentu se da na uvid spisak nalaza koje je potrebno odraditi prije same operacije, katarakte i samim tim pacijenti dobija termin za istu. Ono što sa ponosom mogu reći, i to jasno naglašam, jeste da mi nemamo listu čekanja za operaciju katarakte što je skoro nemoguće postići”, istakla je dr Ješurić.

Dr Ješurić kaže da se u bijeljinskoj Bolnici prate svjetski trendovi.

“S ponosom možemo da kažemo da mi imamo najmanji glavni rez koji se radi u državi – rez je 1,8 mm kroz koji se radi sama operacija katarakti. Takođe, vodimo računa da je kalkulacija intraokularnog sočiva koji se ugrađuje tokom operacije savršeno urađena, da pacijent nakon toga ima savršenu refrakciju postoperativno i da može savršeno vidjeti daljinu bez nošenja optičke korekcije. Takođe se koristi potrošni materijal visokog kvaliteta. Sam mikroskop i aparat kojim se radi operacija katarakte je, takođe, najnovije generacije. Veliki broj saradnika i kolega iz okruženja dolazi u našu očnu salu i mi smo uvijek bili ponosni jer samo riječi hvali dolaze od svakog od njih”, riječi su dr Ješurić.

Dr Ješurić savjetuje da je potrebno raditi na prevenciji, odnosno voditi računa o svom zdravlju uopšte, kao i javljati se redovno doktoru i vršiti kontrolne preglede.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com