DIJALOG O POLITIKAMA FINANSIJSKE ZAŠTITE

Objavljeno 06.03.2023.
News cover image

Prof. dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina učestvuje u dijalogu o politikama -„ Da li stanovništvo Bosne i Hercegovine može priuštiti zdravstvenu zaštitu?” koji se održava danas u Banjaluci u hotelu Bosna.

Na skupu učestvuju predstavnici institucija nadležnih za zdravstvo u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i DC Brčko, predstavnici fondova zdravstva iz Republike Srpske, federacije BiH i Distrikta Brčko, kao i rukovodioci zdravstvenih ustanova. 

Učesnicima su prezentovane najnovije informacije o finansijskoj zaštiti stanovništva dobijene iz studija finansijske zaštite u Srpskoj i Federaciji BiH, a urađene su po standardizovanoj metodologiji SZO.

U toku sastanka razmatraju se opcije za finansiranje zdravstvene zaštite na temelju evropskih iskustava i potvrđenih dobrih praksi i diskutuje o ključnim izazovima i planovima za poboljšanje finansijske zaštite stanovništva.

"Dijalog o politikama finansijske zaštite u Republici Srpskoj i Federaciji BiH“, zajednički organizuju zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalno ministarstvo zdravstva i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, sa Regionalnom kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu i SZO kancelarijom u Bosni i Hercegovini, uz finansijsku podršku Evropske unije i Zajedničkog fonda za ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija.