Vijesti

Значај очувања здравља кичме у савременом друштву: Дегенеративне промјене, превенција и саобраћајне повреде

Objavljeno 16.10.2024.
News cover image

Данашњи дан, 16. октобар, обиљежава се као Свјетски дан кичме како би се подигла свијест о значају очувања овог виталног дијела нашег тијела.

Кичмени стуб представља основу локомоторног система и кључну структуру за одржавање усправног положаја тијела. Кроз њега пролази продужена мождина, због чега је очување здравља кичменог стуба од пресудног значаја за нормално функционисање организма.

“У савременом друштву све чешће се сусрећемо с проблемима везаним за дегенеративне промјене на кичменом стубу, нарочито међу возачима, физичким радницима и пољопривредницима. Нажалост, код нас се пацијенти обично јављају тек када су ове промјене већ узнапредовале, што отежава лијечење. Док се у свијету примјењују напредне методе, попут киропрактичких третмана у раним фазама, код нас се лијечење углавном своди на аналгетску терапију и физикалне процедуре”, каже др Драган Ђорђић, специјалиста ортопедије у ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина.

Др Ђорђић наводи да је превенција ових обољења мора почети од најранијег узраста, нарочито у школама.

“Ношење тешких торби, недостатак физичке активности и превелики притисак на дјецу кроз спортске активности могу негативно утицати на развој кичменог стуба. Рјешење лежи у већој физичкој активности, али прилагођеној узрасту дјетета. Физичка активност у дјечијем узрасту никако не би смјела да ремети процес биолошко-репаративног одрастања, наглашава др Ђорђић. 

Кичма као цјелина је врло оптерећена коштана структура те су с годинама дегенеративне промјене неизбјежне. Ове промјене често воде до сужења кичменог канала, компресије живаца и смањења покретљивости, што значајно утиче на квалитет живота. Редовно одржавање физичке активности и рана превенција кључни су фактори за успоравање ових процеса и очување функционалности кичменог стуба. Бијељинска болница има три ортопеда и два љекара на специјализацији из ортопедије. У посљедњих десет година уведене су нове процедуре из ове области, од операције кука, кољена до рамена.

“Успјели смо да доведемо ортопедију у бијељинској болници на неки завидан ниво. Осавременили смо трауматолошке операције, развили имплантациону хирургију кука и кољена, а уз помоћ искуснијих колега  из Србије,  чак и рамена.  Радимо и ревизиону хирургију која је веома деликатна и скупа ствар, која захтијева стручан и обучен тим. Трудимо се да све што радимо у нашој болници буде на највишем нивоу. Потврду за наш стручан рад добијали смо од колега на конгресима и на ортопедским секцијама. У плану смо да у наредном периоду уведемо трауматологију, односно, оперативно лијечење траума кичменог стуба. Имамо доста пацијената из Србије који долазе због спортског повреда кољена. Такође, велика је предност што имамо два дјечија хирурга, који преузимају узраст до 18 година. Када је ријеч о старијим пацијентима, честе су повреде локомоторног система изазване падовима, нарочито код жена старијих од 75 година које су погођене остеопорозом. У таквим случајевима је важно да се не плаше, јер су ово природни процеси старења, али се мора посветити пажња превентивним мјерама како би се спријечиле теже компликације”, каже специјалиста ортопедије др Драган Ђорђић.

Он наводи да је саобраћајни трауматизам, као значајан узрок повреда кичменог стуба, такође у порасту, како у свијету, тако и код нас. 

“Најтеже повреде дешавају се код превртања возила, гдје најчешће долази до оштећења кичмених пршљенова и кичмене мождине, што може довести до квадриплегије, односно потпуне одузетости руку и ногу. Код мањих судара честе су повреде вратне кичме и које су већином пролазне, али могу бити дуготрајне и болне. Све трауме захтијевају хитну дијагностичку обраду, да би се што прије успоставила тачна дијагноза и започело одговарајуће лијечење, чиме се могу спријечити даље компликације и осигурати бољи исход за пацијента”, закључио је др Ђорђић. У свијету је 17. октобар посвећен траумама како би се нагласила могућност и важност превенције повреда, несрећа и насиља на глобалном нивоу. 

Специјалиста ортопедије др Драган Ђорђић још је истакао потребу за унапређењем система стационарног физикалног лијечења, јер велики број пацијената захтијева продужени физикални третман који тренутни здравствени систем не може увијек обезбиједити. Без обзира на све изазове, кључ здравља кичменог стуба лежи у превентивним мјерама, одговарајућој физичкој активности и правовременом реаговању на прве знакове проблема.