Vijesti

У Недјељи борбе против туберкулозе: ЗАХВАЛНОСТ ВОЛОНТЕРИМА ЦРВЕНОГ КРСТА НА ПОСЈЕТИ И ДОНАЦИЈИ

Objavljeno 17.09.2024.
News cover image

Поводом Недјеље борбе против туберкулозе волонтери Градске организације Црвеног крста Бијељина посјетили су Одјељење за пулмологију и том приликом уручили пацијентима пакете који садрже здраве намирнице и производе за хигијену.

Секретар Градске организације Црвеног крста Бијељина Александар Савић изјавио је да је посјета болници само једна од активности коју ће волонтери Црвеног крста провести у Недјељи борбе против туберкулозе.
„Традиционално сваке године организујемо ову посјету Одјељењу за пулмологију у бијељинској болници гдје смо увијек домаћински дочекани. Данас смо донијели 15 пакета за пацијенте који су на лијечењу од плућних болести. Тиме желимо да скренемо пажњу на здраве навике и упозоримо јавност на опасности од заразних болести. Ако у томе успијемо чак и у проценту од 0,1 одсто, ми смо пресрећни. У оквиру ове седмице одржаћемо предавања у основним и средњим школама и организовати продају маркица у центру града“, најавио је Савић. Један од волонтера Теодора Марковић каже да је хуманост покретач њеног дугогодишњег волонтерског рада.
„Мене прије свега покреће први принцп наше организације хуманост, љубав према човјеку и задовољство када некоме помогнемо, када смо некоме барем један дан учинили љепшим“, каже она.
На Одјељењу за пулмологију тренутно се налази 15 пацијената од којих је један са дијагнозом туберкулозе.
„У посљедњих неколико година имамо знатно смањен број обољелих од туберкулозе плућа. Сви пацијенти обољели од туберкулозе, као и сви плућни болесници који се лијече у нашој болници имају адекватне дијагностиче и терапијске услуге. Стално се усавршавамо у новим дијагностичким процедурама и пратимо све трендове даљег побољшања“, изјавила је прим. др Слађана Трифковић, специјалиста пулмолог, начелник Одјељења за пулмологију ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина и регионални координатор за туберкулозу..
Она је навела да је важно знати да сваки човјек током свог живота дође у контакт са бацилом туберкулозе, али да само 10 одсто њих оболи од ове болести.
„Туберкулоза је заразна болест од јавног здравственог значаја, а наша земља спада у групу са нижом стопом обољевања. Инфицирање бацилом туберкулозе не значи обавезно обољевање од активне болести. Обољевање зависи од имунитета самог домаћина као и вирулентности, односно заразности самог бацила туберкулозе. Туберкулозу добија онај који има ослабљен имунитет“, навела је др Трифковић. Међу ризико факторе спадају потхрањеност, лоши социо - економски услови, злопотреба никотина, алкохола и дрога, те хроничне болести, као што је дијабетес, инсуфицијенција јетре, инсуфицијенција бубрега и болести са имуносупресивном терапијом као сто су аутоимуне реуматолошке болести.
„Посебно истичемо да су пацијенти на биолошкој терапији, и то они који примају "Tumor necrosis alfa" инхибиторе у великом ризику за обољевање од туберкулозе, а данас већ постоје алгоритми хемиопрофилаксе која се уводи код пацијената који треба да приме ту терапију“, истакла је Трифковићева. , истакла је Трифковићева.
Недјеља борбе против туиберкулозе обиљежава се сваке године од 15. до 21. септембра.