Vijesti

У бијељинској болници обиљежена Свјетска седмица дојења: "ДОБРОБИТ МАЈЧИНОГ МЛИЈЕКА ЈЕ НЕМЈЕРЉИВА“

Objavljeno 07.08.2024.
News cover image

Интерактивним предавањем о значају мајчиног млијека, техникама дојења и недоумицама код младих мајки у вези дојења, у ЈЗУ Болница „Свети Врачеви" Бијељина данас је обиљежена Свјетска недјеља дојења. Предавању је присуствовало око 50 трудница.

Бијељинска болница је здравствена установа у којој се већ годинама активно спроводи подршка дојењу, истакао је в.д. директора болнице, прим. др Микајло Лазић.
„Добробит коју доноси мајчино млијеко за новорђенче је немјерљива. Сваки човјек треба да буде свјестан тога да од мајчиног млијека нема идеалније течности коју је природа створила. Наша болница је акредитована као „Болница-пријатељ беба" у оквиру које се проводи „Десет корака до успјешног дојења". У нашем породилишту раде и сестре и љекари и они активно учествују у подршци дојењу. Захваљујући тој активности проценат дојења код мајки је порастао. Захвалан сам првенствено мајкама , а онда и нашем особљу," рекао је др Лазић који је након предавања обишао и 10 породиља које се тренутно налазе у породилишту бијељинске болнице.
Један од предавача на данашњем скупу био је прим. др Миливоје Пелемиш, начелник Одјељења за гинекологију и акушерство који је поручио да ништа не може замијенити мајчино млијеко.
„ Дојење изазива лучење хормона среће код мајки и смањује шансу за постпорођајну депресију, затим убрзава враћање материце након порођаја и смањује крварење. Научно је доказано да дојење смањује ризик од настанка рака јајника и дојке, смањује ризик од појаве дијабетеса типа 2 код жена које су имале дијабетес у трудноћи", нагласио је др Пелемиш.
Према његовом ријечима, на гинеколошко – акушерском одјељењу Болнице у Бијељини свакодневно се проводи политика добре праксе дојења уз примјену десет корака до успјешног дојења.
"Поносан сам што су гинеколози из бијељинске болнице учествовали као едукатори о доброј пракси дојења у другим здравственим установама широм Републике Српксе а то су, др Зоран Деспотовић и др Јелена Шавија", рекао је Пелемиш.
Начелница педијатрије прим. др Ружица Боровић, специјалиста педијатрије и субспецијалиста дјечије кардиологије током свог предавања истакла је да су поједине мајке у заблуди када кажу да њихово млијеко није довољно квалитетно.
„Мајчино млијеко садржи есенцијалне аминокиселине неопходне за раст и развој у првим мјесецима живота. Посебно прво млијеко, колострум, је изузетно енергетски богато и садржи мноштво имуноглобулина, те га с разлогом зову и „дјететова прва вакцина". Савјетујем свим мајкама да не одустају од дојења, јер количина млијека се поспјешује дојењем. Најбољи рецепрт за успјешно дојење јесте чврста одлука мајке да ће да доји своју бебу и да од тога неће одустати", навела је др Боровић.
Данашњем предавању су присуствовали помоћник директора др Цвијетин Лукић, др Сања Миловановић, Служба за континуирано унапређење квалитета, главна сестра Болнице Радмила Симић, те љекари и медицинско особље Одјељења за гинекологију и акушерство и Одјељења педијатрије.