Vijesti

SRČANI UDAR POGAĐA SVE ČEŠĆE I MLAĐE OSOBE

Objavljeno 10.03.2023.
News cover image

Četrdesetdvogodišnji Janko Dragičević, iz Dvorova kod Bijeljine, jedan je od zadovoljnih pacijenata kojem je uspješno urađena intervencija na glavnom stablu koronarne arterije u angio sali bijeljinske bolnice. Prije otpusta Janka je obišao direktor naše ustanove prof.dr Zlatko Maksimović, zajedno sa interventnim kardiologom dr Aleksandrom Janjičićem, načelnikom Odjeljenja za internističke grane. Prezadovoljan uslugom i stručnošću ljekara i medicinskih radnika u bijeljinskoj bolnici, Janko je želio da svoje iskustvo podijeli sa drugima.

“Boraveći u bijeljinskoj bolnici vidio sam koliko se vaši ljekari i medicinske sestre tehničari na ovom odjeljenju bore za svakog pacijenta. Svaka im čast i mislim da ih treba biti i više da mogu malo i da se odmore. Poslije ovog iskustva mogu samo reći da ću svakome preporučiti da ne traže spas na drugom mjestu, kada imamo ovakve stručnjake u našem gradu”, rekao je Janko tom prilikom. 

Dragičević je prije tri mjeseca doživio infakt miokarda prikom obavljanja svog profesionalnog posla kao vozač kamiona u blizini mjesta Rudo. Urađena mu je koronarografija i primarna perkutana intervencija - pPCI u Univerzitetskom bolničkom centru u Foči.  U ovoj ustanovi mu je implantiran jedan stent u infarktnoj arteriji. Međutim, pacijent je imao uzgredan nalaz i na glavnoj srčanoj arteriji, što je odloženo da se uradi u sljedećem aktu. Protekle sedmice u Bolnici “Sveti Vračevi” uspješno je izvedena intervencija, ugradnje stenta u glavnom stablu koronarne arterije i pacijent se sada osjeća veoma dobro. 

“Pacijent je došao u našu ustanovu sa teškom kliničkom slikom i nalazom na glavnom stubu koronarne arterije. Razmatrana je odluka da se pacijent operiše, odnosno, ugrade bypass-ovi ili da se pokuša uraditi procedura sa stentovima uz visok rizik. Obzirom da se radi o mladom pacijentu koji ima izraženo hereditarno opterećenje i izraženu steresogenu prošlost, koja je sigurno doprinijela razvoju kardiološkog oboljenja, dogovor je pao da ja uradim tu proceduru. Time bi se hirurška revaskularizacija miokarda odložila za neko kasnije vrijeme.  Urađena je procedura sa implanatcijom stenta u glavno stablo ka glavnoj arteriji. Sve je proteklo uredno, bez komplikacija. Pacijent se subjektivno dobro osjeća. Ponovićemo snimanje krvnih sudova srca za šest do 12 mjeseci, da bismo se uvjerili da je sve u redu sa stentom”, rekao je dr Janjičić. 

Infarkt miokarda sa ST- elevacijom (STEMI) je najčešći i istovremeno najsmrtonosniji oblik srčanog udara koji nastaje kada je od glavnih koronarnih arterija potpuno začepljena aterosklerotičnim plakom, što dovodi do prestanka cirkulacije i dovođenja krvi u srčani mišić, a rizik od smrti u ovom stanju je nažalost izuzetno visok.  

Ono što stručnjake najviše zabrinjava je povećana učestalost STEMI kod osoba mlađe životne dobi, u srednjim godinama, pa i ranije. Ključ rješenja je u prevenciji, ističu zdravstveni stručnjaci, jer prema njihovim riječima samo podizanje nivoa svesti o riziku i prihvatanje zdravih stilova života mogu smanjiti broj oboljelih.