Vijesti

РИЗИЧНО ПОНАШАЊЕ АДОЛЕСЦЕНАТА - ПРОБЛЕМ О КОЈЕМ ТРЕБА ЧЕШЋЕ И ОТВОРЕНО ГОВОРИТИ

Objavljeno 21.08.2024.
News cover image

У поднедељак 19-ог августа у ЈУ Гимназија „Филип Вишњић“ а данас у ЈУ Пољопривредној и медицинској школи у Бијељини одржано је предавање на тему „Ризично понашање адолесцената, препознавање и адекватан одговор“ у организацији ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“. Предавања је одржао др Драган Савковић, специјалиста психијатрије, с циљем едукације просвјетних радника о томе како препознати и адекватно реаговати на ризично понашање ученика узраста од 14 до 18 година.

Др Савковић је нагласио да је злоупотреба алкохола, као и психоактивних супстанци, попут марихуане, кокаина, хероина, екстазија и деривата бензодијазепина, најчешћи облик ризичног понашања код адолесцената.
„Све чешће, млади комбинују алкохол са овим супстанцама, што доводи до политоксикоманије, која значајно повећава ризик по физичко, психичко и емоционално здравље и често резултира озбиљним здравственим посљедицама“, навео је др Савковић.
Он је истакао потребу за континуираним подизањем свијести о опасностима оваквог понашања, обзиром на то да адолесценти, иако радознали и склони експериментисању, често нису свјесни могућих посљедица због недостатка искуства и знања.
Једно од кључних питања које је покренуто током предавања јесте како на адекватан начин приступити родитељима када се примијети ризично понашање код њихове дјеце.
„Родитељи су, природно, емоционално инвестирани у своју дјецу, што често отежава отворени разговор и конфронтацију а таква комуникација неопходна је за правовремено рјешавање проблема“, истакао је др Савковић.
Др Савковић је предложио да се сваког мјесеца или свака два мјесеца организују радионице на специфичне теме из области ризичног понашања, попут злоупотребе марихуане, алкохола и сл. Он је нагласио важност обавезног присуства родитеља на овим радионицама, јер они имају кључну улогу у васпитању и одгоју своје дјеце, док су професори ту да пруже подршку, али не и да преузму главну одговорност.