Vijesti

REZULTATI RADA ZA PRVIH MJESEC DANA

Objavljeno 14.08.2020.
News cover image

Prije  mjesec dana funkciju vršioca dužnosti direktora JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina preuzeo  je prof. dr Zlatko Maksimović. Tim povodom održana  je danas pres konferencija za novinare u Bolnici na kojoj je prof. dr Maksimović iznio informacije o tome šta je u proteklom periodu urađeno kao i šta se planira uraditi u narednom periodu. Na početku konferencije dr Maksimović se najprije osvrnuo na stanje koje je zatekao po svom dolasku na funkciju.

– Rukovođenje bolnicom sam preuzeo u momentu kada u Bijeljini, koja je postala žarište virusa, nije bilo epidemiologa, nije bilo mikrobiologa i nije radilo PCR testiranja iz razloga što je većina navedenih ljekara i zdravstvenog osoblja bila zaražena Corona virusom. Angažovali smo, i još uvijek su tu, neke od najvećih stručnjaka sa ovih prostora-  prof dr Biljana Mijović,vrsni epidemiolog zaposlena u Institutu za javno zdravstvo koja je  uradila  iscrpan izvještaj zatečenog stanja,  prof. dr Nikola Tanić,  molekularni biolog iz Beograda,  koji je uveo PCR testiranje na ovim prostorima, a koji radi na unapređenju rada naše PCR laboratorije. Za sve to vrijeme mikrobiologija je radila i redovne poslove, zahvaljujući angažovanju mikrobiologa iz Zvornika. Imamo dovoljno testova , povećat ćemo broj testiranja, radimo i komercijalno testiranje sa konkurentnim cijenama,a rezultati stižu najduže za 24 sata, izjavio je dr Maksimović. On je izrazio nezadovoljstvo rukovođenjem na pojedinim odjeljenjima i najavio da će  ovaj problem uskoro riješiti. – U početku je bilo”podmetanja”, što je sada već smanjeno, a dolazilo je od onih sa najvećim platama, gdje iz jedne kuće ima po 4,5, pa i više zaposlenih u ovoj ustanovi. Te probleme ćemo rješavati u narednom periodu, kategoričan bio dr Maksimović.

On je rekao da je po dolasku na funkciju zatekao dug bolnice od 28.599.231 KM, od čega je najveći prema dobavljačima(5.292.120 KM). Kao prioritet svog rada i svojih saradnika naveo je borbu protiv COVID-19, bolesti koja je okupirala čitav svijet. – Kovid bolnicu, koja trenutno ima 40 do 50 mjesta, zahvaljujući sredstvima Vlade Srpske, Grada Bijeljine i Crvenog krsta, proširujemo za još pedesetak mjesta i pripremamo se  za najgoru situaciju koja se može očekivati u oktobru i novembru. U Kovid bolnici trenutno se nalazi 27 pacijenata od kojih su dva na respiratoru, a još dva imaju izuzetno tešku kliničku sliku. Većina hospitalizovanih je na kiseoniku, dok su u proteklih nekoliko dana dvije osobe skinute sa respitarora, što smatram velikim uspjehom naših ljekara,  rekao je Maksimović. On kaže da zabrinjava podatak da je i dalje visok procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih, odnosno 15 odsto od broja testiranih, te da je u dogovoru sa direktorom Doma zdravlja Bijeljina donio oduku o povećanju broja testiranja. Ono što je dr Maksimović još istakao kao značajne aktivnosti u proteklom periodu jeste: dupliranje kapaciteta infektološke ambulante, otvaranje nove kovid ambulante; bolja koordinacija sa domovima zdravlja i privatnih ambulati u regiji koji gravitiraju prema Bolnici, što je rezultat prethodno održanog sastanka i dogovora sa direktorima ovih zdravstvenih ustanova na kojem je usvojen protokol djelovanja, kao i intenziviranje saradnje sa Univerzitetsko-kliničkim centrom Banjaluka i sa ljekarima iz Beograda. –  Prof. dr Antonija Verhaz,  načelnica  Klinike za infektivne bolesti UKC Banja Luka i  prof. dr Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane bili su veoma zadovoljni posjetom našoj ustanovi i tom prilikom je dogovorena edukacija naših ljekara i medicinskog osoblja na UKC u Banjaluci. V.d. direktora Bolnice je  naveo da je zbog višemjesečne zabrane posjeta hospitalizovanim bolesnicima uvedeno deset novih brojeva telefona putem kojih građani, u određenim terminima, mogu dobiti informacije o svojim najbližim koji su smješteni u bolnicu. U okviru planiranih aktivnosti dr Maksimović je naveo i digitalizaciju mamografa i rendgena, kao i skraćivanje liste čekanja. – Bijeljinska bolnica ima dovoljno zaštitne opreme, a danas je stiglo devet novih raspiratora koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske, čime je ukupan broj ovih medicinskih aparata neophodnih u borbi protiv virusa korona povećan na 29 , rekao je dr Maksimović.

-Na kraju želim da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima, posebno onim koji su angažovani u Kovid bolnici. Nije lako provesti šest sati u skafanderu na visokim temperaturama. Bio sam više puta tamo i vidio sam kako izgleda njihov rad u tim uslovima. Naš cilj je da nastavimo da radimo još bolje i da budemo spremni i za najgori mogući scenario, zaključio je prof. dr Maksimović v.d. direktora bolnice “Sveti Vračevi”.