Vijesti

РЕКОРДАН БРОЈ КРИОАБЛАЦИЈА У ЈЕДНОМ ДАНУ

Objavljeno 02.10.2024.
News cover image

У току јучерашњег дана у Болници „Свети Врачеви“ Бијељина уређено је шест крио балон аблација код пацијената са срчаним аритмијама.

Све процедуре су уредно протекле, пацијенти су стабилни и након урађених контролних прегледа отпуштени су кући. Све интервенције у ангио сали водио је проф. др Лазар Ангелков са др Владимиром Ђурићем и тимом рендген техничара и инструментара. 

Пацијенти су стигли из различитих крајева Републике Српске,  Невесиња, Билеће, Пала, Зворника, Модриче, а неки од њих су жељели да своја искуства из бијељинске болнице прикажу јавности.

Милош Гордић (35) из Невесиња, који већ десет година има проблеме са аритмијама изјавио је: „Дошао сам у недјељу. Услови у бијељинској болници су идеални, нисам имао никаквих проблема. Препоручили су ми ову болницу пацијенти који су се овдје раније оперисали. Професор Ангелков је врхунски обавио посао, осјећам се одлично и данас идем кући“.

Бојан Миловић (34) из Пала рекао је: „ Одлучио сам се на ову интервенцију јер већ дуже имам проблем са аритмијама, које је имала и моја мајка. Чуо сам да Болница у Бијељини има најбољи тим кардиолога и због тога сам је изабрао за лијечење.  Услови су одлични, а особље веома љубазно“.

Аземина Исић (61) из Зворника, која је упућена из зворничке болнице у Бијељину каже:„ Већ десет година имам проблем са аритмијама и више пута сам била хоспитализована. Сад се осјећам много боље и надам се да ће тако остати. Боравак у овој болници је био за сваку похвалу“.

Добрила Недић (63) из Карајака код Зворника, додала је: „Раније сам уградила пејсмејкер у Бањалуци, а сада сам добила препоруку да урадим аблацију у Бијељини јер ми је много ближе.  Љекари овдје са осмјехом долазе у визиту, што пуно значи.“

Аблација крио балоном је медицинска процедура која се користи за лијечење срчаних аритмија, посебно атријалне фибрилације. Атријална фибрилација је неправилно и убрзано куцање срца које може довести до компликација попут крвних угрушака, можданог удара и других срчаних проблема.

„Електрофизиологија у Бијељини полако постаје водећа у Републици Српској, односно, у Босни и Херцеговини. Јуче смо урадили шест процедура у једном дану што представља својеврстан рекорд. Жељели смо да покажемо да смо створили екипу и да имамо снаге да то урадимо. О самом квалитету нашег рада најбоље говоре задовољни пацијенти. Долазе нам пацијенти и  изван граница земље, из Македоније, Црне Горе, Србије који носе позитивна искуства из Бијељине“, рекао је проф. Лазар Ангелков.

 „Бијељинска болница посједује сву потребну опрему, а у преговорима смо са менаџментом болнице за набавку најновије технологије, како бисмо постали  водећи центар за електрофизиологију у региону“, додао је. 

Доктор Ангеков је објаснио да крио - балон аблација има висок степен успјешности у лијечењу аритмија, али да се атријална фибрилација, као дегенеративно обољење, може поново јавити након двије до три године.

„Аблација крио балоном нам омогућава да супримирамо срчане аритмије, али пошто се ради о хроничном проблему, постоји могућност да се након неког времена требају урадити додатне процедуре“, додао је.  

Др Александар Јањичић, начелник Одјељења за интернистичке гране каже да крио аблације нису стандардне процедуре у медицинским центрима у Босни и Херцеговини због финансијског аспекта, али и због сложености процедуре.

„Ми смо се одважили на овај корак јер имамо велико искуство са око 200 крио - балон аблација, урађених откако смо прије двије године увели електрофизиологију. Сада смо обавили шест у једном дану, што је изискивало рад у двије смјене и одређене психофизичке напоре. Поносан сам на тим који предводи проф. др Лазар Ангелков са др Владимиром Ђурићем и цијелим особљем из ангио сале“, изјавио је др Јањичић.

Прим. др Микајло Лазић, в.д. директора бијељинске болнице изјавио је : „Електрофизиологија у Бијељини напредује и постиже сјајне резултате у лијечењу срчаних аритмија. Повећали смо број процедура за 20 процената и  сложеност самих интервенција за 30 процената. У мају мјесецу ове године успоставили смо сарадњу са Клиничко болничким центром Дубрава у Загребу, а друга ангио сала опремљена је са недостајућом опремом. Захвални смо тиму за електрофизиологију, на челу са проф. др Лазаром Ангелковим, који несебично раде за добробит пацијената“, рекао је др Лазић.