Vijesti

PRVA PROMOCIJA KNJIGE “NAŠA BORBA SA KOVIDOM” PROF.DR ZLATKA MAKSIMOVIĆA ODRŽANA U BIJELJINI

Objavljeno 24.06.2021.
News cover image

Borba protiv virusa korona u bijeljinaskoj bolnici “Sveti vračevi” vodila se ulaganjem vanljudskih napora svih zaposlenih kako bi se spasio svaki ljudski život. Upravo o tome govori knjiga “Naša borba sa kovidom”, autora profesora doktora Zlatka Maksimovića, direktora Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini.

Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini, koja je pod svojim okriljem imala četiri kovid bolnice, u najdramatičnijim trenucima pandemije bila je svojevrsno bojno polje na kojem se odigravala dramatična bitka sa smrtonosnim virusom. Iskustva, a time i materijala za knjigu nije nedostajalo.

Autor knjige “Naša borba sa kovidom” prof. dr Zlatko Maksimović, direktor bijeljinske bolnice, rekao da je ideja bila da se iskustva borbe sa kovidom 19, a koja bi mogla da posluže kao primjer u nekim narednim kriznim situacijama, svakodnevno bilježe.

“Mislimo da je naše bolnica adekvatno odgovorila na izazove. Naravno, u knjizi je napisano šta je moglo bolje. Ništa nismo uljepšavali, a ono što smo kritikobvali, nismo previše. U zavisnosti od toga kako će ova knjiga odjeknuti, možda će biti materijala za neke druge knjige u budućnosti”, istakao je Maksimović.

“Naša borba sa kovidom” je prva knjiga ovog tipa u Evropi. Njena vrijednost je u tome što govori u lokalnim, sopstvenim iskustvima na direktan i neposredan način u vrijeme kada borba sa kovidom  još traje, ističu recenzenti.

Jedan od recenzenata, direktor Кlinike za infektivne i tropske bolesti Кliničkog centra i član Кriznog štaba Vlade Srbije doktor Goran Stevanović izjavio je da knjiga pokazuje iskustvo bijeljinske bolnice u borbi protiv kovida 19 i način na koji su se organizovali najbolje što su mogli.

“Dijelimo svoja iskustva sa drugima, trebaće njima, ali i nama. Ono što je najbitnije je da uspješne i dobre stvari, ono što smo radili kako treba, pa i ono što nismo, treba pamtiti za nauk nama i generacijama koje dolaze. Desiće se nešto drugo, da li neka infektivna bolest ili neki drugi problem. Ovakve knjige pokazuju kojim pravcem treba ići i kako treba odgovoriti na izazove, prije svega vrijednim radom, izuzetnim zalaganjem i misleći samo kako ćemo najbolje pomoći ljudima”, istakao je Stevanović.

“Naša borba sa kovidom” je prva knjiga ovog tipa u Evropi. Njena vrijednost je u tome što govori u lokalnim, sopstvenim iskustvima na direktan i neposredan način u vrijeme kada borba sa kovidom  još traje, ističu recenzenti.

Epidemiolog, prof. dr Biljana Mijović, pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta u Foči navela je da će Maksimović ostati zapisan u istoriji medicine po menadžmentu u zdravstvu i za oblast epidemiologije. “Imao je šta da kaže, imao je viziju i misiju da građanima Bijeljine i regije pruži najadekvatniju zaštitu u borbi protiv kovida 19 i kamo sreće da smo u martu prošle godine imali ovakve knjige koje su opisivale borbu sa španskom groznicom, variolom verom i drugim pandemijama, ali nismo”, rekla je Mijovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, knjiga “Naša borba sa kovidom” prof. Maksimovića biće instrument budućim generacijama u borbi sa krizama, a može da služi studentima medicine i srodnih nauka, jer javno zdravlje zahtijeva multidisciplinarni pristup.

Promociji knjige prisustvovali su brojni profesori, istaknuti ljekari, ljudi iz javnog, političkog, i kulturnog života grada Bijeljina, ali i predstavnici Vlade Republike Srpske. Broj mjesta je bio ograničen jer su još uvijek na snazi higijensko-epidemiolopke mjere, te je zbog velikog interesovanja javnosti, omogućen prenos uzivo preko youtube kanala, koje su preuzele pojedine TV stanice u kablovskoj mreži te brojni portali. Ovo je prva prezentacija knjige “Naša borba sa kovidom”, a najavljene su promocije i u Banjaluci, Beogradu i dr. gradovima u regionu. Obzirom da je knjiga štampana i na ruskom i engleskom jeziku, autor knjige, profesor Maksimović je najavio njenu prezentaciju u Rusiji i Americi.