Vijesti

PRVA OPERACIJA RASCJEPA NEPCA U BIJELJINSKOJ BOLNICI

Objavljeno 21.02.2022.
News cover image

U Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini danas je prvi put urađena operacija rascjepa nepca kod djeteta, koju su izveli prof. dr Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dijete “Dr Vukan Čupić” iz Beograda, uz asistenciju ljekara iz bijeljinske bolnice, prim. dr Mikajla Lazića, dječijeg hirurga i dr Branke Dakić, specijalizanata dječije hirurgije.

Racjep usne i nepca je najčešća urođena malformacija glave i vrata i javlja se kod jednog od 700 novorođene djece.  

“Izražavamo veliko zadovoljstvo što smo danas prvi put u našoj ustanovi izveli jednu veoma složenu operaciju rascjepa nepca, koje se rade samo u dvije do tri klinike u Srbiji i povremeno u UKC Republike Srpske u Banjaluci. Uvođenjem novih procedura, u velikoj mjeri unapređujemo rad u oblasti dječije hirurgije. Danas smo uradili tri intervencije, od kojih su dvije novina na ovim prostorima, a to su limfatične malformacije gdje je instiliran lijek Bleomicin i operacija rascjepa nepca”, rekao je dr Lazić novinarima.

Profesor Radoje Simić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa bijeljinskom bolnicom za koju je rekao da može da pruži pacijentima usluge koje ni mnogo veći centri ne mogu.

” Danas smo obavili veliki posao u operacionoj sali, uz moje angažovanje i svesrdnu pomoć bijeljinskih ljekara , koji su se stručno usavršavali u velikim centrima u Srbiji. Sve pohvale rukovodstvu, a prije svih direktoru prof. dr Zlatku Maksimoviću koji je sa svojim timom doprinio da bijeljinska bolnica zauzme značajno mjesto u zdravstvu Republike Srpske, odmah iza Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci”, rekao je prof. Simić. On je pohvalio timski rad u operacionoj sali, saradnju sa timom anesteziologa, instrumentarke i pratećeg osoblja koji su bili angažovani tokom vrlo zahtjevnih operativnih zahvata.

Govoreći o učestalosti urođenih anomalija rascjepa usne i nepca, prof. Simić je rekao da se godišnje u Srbiji rodi oko 100 djece sa ovim problemom. Operativno se liječi veoma uspješno, a optimalno vrijeme za operaciju je sa  godinu dana starosti djeteta.