Vijesti

Проф. др Даница Грујичић одржала предавање у бијељинској болници

Objavljeno 20.06.2024.
News cover image

ГРУЈИЧИЋ: БОЛНИЦА ЗА ПРИМЈЕР

У оквиру континуиране медицинске едукације коју спроводи ЈЗУ Болница „Свети Врачеви” Бијељина јуче је одржано стручно предавање на тему - Спонтана мождана крварења: неурохирургија vs неурологија, коме дати предност? које је водила врсни неурохирург проф. др Даница Грујичић, начелник Одјељења за неуроонкологију на Клиници за неурохирургију Клиничког центра Србија и др Горан Максимовић, начелник Одјељења за неурологију. Вршилац дужности директора ЈЗУ Болнице „Свети Врачеви” прим. др Микајло Лазић изразио је велику захвалност у своје и у име свих запослених професорици Грујичић и указао на велико интересовање које влада за њен рад и дјело.
“Част нам је што је свјетско име из области неурохирургије проф. др Даница Грујичић одвојила своје драгоцјено вријеме и дошла у нашу здравствену установу како би нам пренијела дио свог знања и искуства. Предавање је намјењено нашим љекарима и здравственим радницима из регије”, рекао је др Лазић.
Проф. др Даница Грујичић је изјавила након обиласка болнице у пратњи руководства установе да је веома задовољна организацијом рада и опремљеношћу наше здравствене установе, као и добром сарадњом са установама примарног нивоа здравствене заштите.
“Болница у Бијељини је болница за пример. Одлично организована. Оно на чему треба наставити да се ради јесте запошљавање младих људи, да млади осећају подршку старијих колега. Добро је имати консултанте, али без својих лекара нема ништа. Желела бих да похвалим и то што елективни програм у болници у Бијељини никада није прекинут, чак ни за време ковида. Можда смештајни капацитети нису били такви да би сви пацијенти били задовољни, али генерално гледано велики напор су изнеле колеге за време ковида и у примарној и у секундарној здравственој заштити, а истовремено нису прекидали да прегледају и хроничне пацијенте. Оно што се осећа у односу на неко претходно време јесте један тимски дух који сада постоји. Данашња медицина је тимски рад. Не може нико рећи најбоља сам или најбољи сам и без мене ништа. Не. Свако има своје место и можда треба размислити да све здравствене установе, укључујући и рехабилитационе центре буду под једном капом, мислим на Министарство здравља Републике Српске јер би онда директна линија опоравка пацијената била бржа, а пацијенти би са болничког лечења одмах упућивани на бањско лечење. Можда би о томе накнадно требало размислити јер заиста Бања Дворови има велики капацитет и штета је што тај капацитет није искоришћен. Волела бих да имамо такво нешто и у близини Београда.“, рекла је она.
Грујичић је нагласила да протокол лијечења ових пацијената захтијева индивидуалан приступ.
„Процену да ли је пацијент са интрацеребралном хеморагијом за неурохирурга потребно је донети након конзилијарног прегледа. Сваког пацијента требате гледати засебно, овисно о томе какво је његово опште стање у тренутку постављања дијагнозе, како реагује на елементарну антиедематозну терапију... Некада пут до неурохирурга може да буде опаснији него да пацијент остане у тој болници“, изјавила је проф. Грујичић.
Др Горан Максимовић, начелник Одјељења за неурологију истакао је да су цереброваскуларне болести један од водећих узочника морталитета у свијету.
„Међу цереброваскуларним обољењима највише се истичу церебро-васкуларне хеморагије, односно, крварења у мозгу или хематоми. Постоји више фактора ризика за настанак спонтаног можданог крварења, а најважнији је хипертензија, зато је посебна пажња на предавању посвећена енергичним начинима лијечења код пацијената који су у ризику. Други фактори ризика су алкохолизам, спонтане интрацеребралне хеморагије које настају због неких малформација у мозгу, АВ малформација анеуризми, а исто тако повећана инциденција церебралних хематома због злоупотребе психоактивних супстанција (коканин, амфетамин). Фактори, као што су повећана спољашња температура, изложеност неповољним климатским утицајима, поготову код хроничних болесника повећава инциденцију хеморагијских можданих удара“ рекао је др Максимовић.
Стручно предавање у бијељинској болници пратио је велики број здравствених радника, не само из наше установе, него и других здравствених и рехабилитационих установа са наше регије.