Vijesti

PREVENTIVNIM PREGLEDIMA OBILJEŽEN 15. NOVEMBAR - SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HRONIČNE PLUĆNE BOLESTI (HOPB)

Objavljeno 15.11.2022.
News cover image

Načelnik Odjeljenja za pulmologiju u bijeljinskoj bolnici prim.dr Slađana Trifković kaže da se svake godine povećava broj oboljelih od hronične opstruktivne plućne bolesti /HOPB/, a da je najčešći uzrok oboljenja zloupotreba konzumiranja cigareta, kao i prisustvo štetnih gasova i čestica u vazduhu.

“HOPB se manifestuje ograničenim protokom vazduha u disajnim putevima, a pacijenti se javljaju ljekaru zbog simptoma otežanog disanja , kašlja i zamaranja. Nažalost, moram da kažem da se pacijenti javljaju u trećem, četvrtom stadijumu bolesti kada je ona već uznapredovala. Zbog toga, preventivni pregledi, koje smo danas organizovali, imaju za cilj da podignemo svijest građana o ovom zdravstvenom problemu koji je iz godine u godinu sve prisutniji u našoj populaciji”, izjavila je prim. dr Trifković.

Ona je istakla da je spirometrija zlatni standard u dijagnostici HOPB, a otkrivanjem u ranom stadijumu, progresija bolesti može da se uspori ili zaustavi.

Oko stotinjak građana odazvalo se današnjoj preventivnoj akciji, koja je organizovana u Pulmološkoj ambulati u popodnevnim satima.

Brčak Fikret Modranjkić (62 godine) pohvalio je aktivnost Bolnice i rekao da je to najbolji način da se građanima omogući brz i jednostavan kontrolni pregled.

“Došao sam iz Brčkog jer sam čuo da bijeljinska bolnica ima najbolje ljekare. Strastveni sam pušač gotovo pet decenija, mnogo kašljem i otežano dišem. Nalaz spirometrije mi nije dobar i moraću na detaljniji pulmološki pregled . Svima bih savjetovao da ostave cigarete ili da ih nikada ne počinju konzumirati”, rekao je on.

Prim. dr Slađana Trifković je navela da je Odjeljenje za pulmologiju bijeljinske bolnice,  zahvaljujući podršci menadžmenta,  osposobljeno kvalitetnim kadrom i savremenom opremom za dijagnostiku i liječenje zbog čega su u mogućnosti da pruže  najbolju zdravstvenu zaštitu svojim pacijentima.