Pacijentkinja iz Podgorice došla u Bijeljinu da se operiše

Objavljeno 10.10.2022.
News cover image

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović, zajedno sa načelnicom Odjeljenja za otorinolaringologiju dr Nadom Savić i glavnom sestrom Mitrom Mišić, obišao je pacijentkinju iz Podgorice koja je zbog otoskleroze operisana u bijeljinskoj bolnici i uvjerio se da postoperativni tok teče uredno, a da se pacijentkinja osjeća veoma dobro. Dvadesetšestogodišnja pacijentkinja operisana je u našoj ustanovi zbog otoskleroze. Operaciju je izveo stručni saradnik bijeljinske bolnice prof. dr Nenad Arsović, direktor Klinike za ORL Kliničkog centra Srbije sa dr Nadom Savić, specijalistom otorinolaringologije Bolnice "Sveti vračevi".

“Preporuka da se moja kćerka operiše u bijeljinskoj bolnici potekla je od čuvenog dr Jaćimovića, najvećeg stručnjaka za problem otoskleroze na Balkanu. Ovaj čuveni podgorički ljekar je u otišao penziju, ali nam je preporučio profesora Nenada Arsovića. Profesor Arsović nas je uputio ovdje i rekao nam da sve što ima Beograd, ima i Bolnica u Bijeljini, od aparature do anesteziologa. I vjerujte, nismo se pokajali. Operacija je prošla uredno, nadamo se brzom oporavku. A Bolnica i sve u njoj nas je oduševilo, od predivne zgrade, čistoće, ljubaznosti do stručnosti osoblja. Nisam mogla da vjerujem da u jednoj maloj Bijeljini postoje ovakvi uslovi. Vjerujem da sve ovo ovako izgleda zahvaljujući dobrom rukovodstvu. Zahvalna sam direktoru profesoru Zlatku Maksimoviću i načelnici dr Savić na gostoprimstvu i pažnji koju su nam pružili. Kada se vratim u Podgoricu, svima ću pričati o našim predivnim iskustvima iz bijeljinske bolnice”, objašnjava nam majka Mila Radulović razloge zbog kojih je za liječenje svoje kćerke umjesto Podgorice, izabrala Bijeljinu, gdje je operaciju u cjelosti platila.
“Otoskleroza je degenerativna bolest unutrašnjeg i srednjeg uha. Zbog takozvanih koštanih promjena na slušnim koščicama, prenos zvuka sa bubne opne na unutrašnje uho je otežan. Rezultat je gubitak sluha, koji može dovesti do gluvoće. Otoskleroza je zdravstveni problem koji pogađa mlađe osobe, odnosno, osobe u punoj radnoj snazi. Može se, razviti u dobi od 10-45 godina, ali je veća vjerojatnoća da će se javiti u dvadesetima, dok su u 30-im simptomi otoskleroze su najizraženiji. Uzrok još nije poznat, ali se pretpostavlja da se 60 odsto uzroka nastanka temelji na genetici. Gubitak sluha nastao zbog otoskleroze, tretira se hirurški ili korištenjem slušnih pomagala. Stapedektomija spada u red nazahtjevnijih I najtežih operacija u hirurgiji uha gdje se plasira stapes proteza na mjestu bazalne pločice”, kaže dr Savić. Ona ističe da se kod oko 80 do 90 odsto ljudi nakon operacije poboljša sluh.