Vijesti

ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА “КОЗМА И ДАМЈАН – СВЕТИ ВРАЧЕВИ”

Objavljeno 14.11.2021.
News cover image

У Болници „Свети Врачеви“ данас је обиљежена крсна слава „Свети Козма и Дамјан- Врачеви“.

У јутарњим сатима у Петропавловском храму у Бијељини служена је света Литургија на којој је, између осталих, био присутан колектив љекара из бијељинске болнице “Свети Врачеви”, на челу са директором проф. др Златком Максимовићем. Обред освећења славског колача и жита поводом крсне славе обављен је у 13 часова у просторијама Болнице.

Славском обреду и ручку присуствовали су, између осталих, и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић, а испред министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске присутвовао је др Милан Латиновић. Кум славе је био Марко Михајловић.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске наставиће да подржава мисију бијељинске Болнице “Свети врачеви” да пружи максимално добру и квалитетну здравствену заштиту свим грађанима, не само Бијељине, него и других локалних заједница, рекао је данас помоћник ресорног министра Милан Латиновић.Латиновић, који је присуствовао обиљежавању славе ове здравствене установе – Светих Козме и Дамјана, рекао је да треба захвалити запосленима у Болници “Свети врачеви” у Бијељини који су својим радом у посљедње двије године током пандемије показали да су достојни крсног имена које њихова установа носи.Он је истакао да људи у овом времену, када се плаше болести и неизвјесности, тај страх могу да превазиђу вјером – у Бога, у човјека и у здравствене раднике.“Једино на тај начин моћи ћемо да издржимо све потешкоће у којима смо се нашли. Болница у Бијељини је показала да је достојна свог имена – Светих врачева”, рекао је Латиновић новинарима.

Директор Болнице “Свети врачеви” Златко Максимовић рекао је да је све вријеме пандемије, између двије славе, Болница радила пуним капацитетом и у њој је увијек било довољно мјеста за све пацијенте.“Много тога смо урадили на интервентној кардиологији. Увели смо цјелодневни рад тог одјељења и само у овој години збринуто је 165 пацијената који су имали инфаркт миокарда. Са радом је почео и Пејсмејкер центар, а спремамо и нове ствари везане за интервентну кардиологију”, навео је Максимовић.Максимовић је напоменуо да је напредовала и офталмологија, наводећи да у овој болници постоје три љекара из те области који самостално могу да обављају операције катаракте најсавременијим методама ласера.“Напредовала је и хирургија, а код нас се највише ради лапароскопски – операције жучи и киле, а све чешће и апендикса. У посљедњих годину дана на хирургији је урађено готово 4.000 операција, што је знатно више него претходних година”, напоменуо је Максимовић и указао да је у просјеку рађено 14 операција дневно.Он је рекао да је од прошле славе извршено 125.000 амбулантних прегледа, односно око 500 прегледа дневно.“У Болници су изузетно смањене листе чекања, највећи број контрола се обавља у року од пет до седам дана. Једино се код кардиолога чека до мјесец дана, али нам се почетком године враћају два кардиолога са субспецијализације”, рекао је Максимовић и указао да ће их онда бити шест.Он је додао да је Болница све ове успјехе остварила уз помоћ својих запослених, којих је више од 600.“Имамо 180 љекара, више од стотину специјалиста, више од 20 субспецијалиста, 18 универзитетских професора који су ангажовани код нас. Ту је и 320 медицинских сестара”, навео је Максимовић.Он је истакао да су ријешени да бијељинска болница крупним кораком у наредном периоду постиже и боље резултате и захвалио оснивачу – Министарству здравља Републике Српске. ​У бијељинској Болници први пут је данас награђен радник године, а то признање припало је главној сестри у Лабораторијској служби Болнице Даници Мићић, која је добила новчану награду.