Vijesti

OBILJEŽENE TRI GODINE 24 - ČASOVNOG RADA ANGIO SALE

Objavljeno 29.12.2023.
News cover image

Povodom obilježavanja tri godine od početka kontinuiranog 24-časovnog rada angio sale, u Bolnici "Sveti Vračevi" danas je održana pres konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati dosadašnjeg rada, ali i planovi za budući razvoj kardiologije u Bijeljini.

Prema riječima dr Aleksandra Janjičića, načelnika Odjeljenja za internističke grane, kardiologija u Bijeljini je postala prepoznatljiva u regionalnim okvirima. Velike zasluge za ostvarivanje takvog imidža pripadaju mladom i stučnom timu bijeljinskih kardiologa kao i sposobnom menadžmentu, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem, koji je omogućio finansiranje skupe opreme i stručnu edukaciju mladog kadra.
“Svaki pacijent koji doživi infarkt, ima tretman u našoj angio sali koji ne zaostaje za najsavremenijim kardiološkim klinikama. Mogu sa zadovoljstvom istaći da je u ove tri godine neprekidnog rada angio sale, 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici i 365 dana u godini, procenat smrtnosti i jako važno, procenat invaliditeta srčanih bolesnika, značajno smanjen. Trenutno posjedujemo najsavremeniju opremu, koju ima mali broj klinika u Bosni i Hercegovini, i koja nam pruža mogućnost da radimo najkompleksnije zahvate. Važno je istaći da ništa od pomenutog ne bismo mogli učiniti da nije bilo dobre volje i razumijevanja i sposobnosti našeg direktora prof. dr Zlatka Maksimovića, koji nam je obezbijedio finansijska sredstava “, istakao je dr Janjičić dodavši da je od prije 15 dana Odjeljenje za kardiologiju Bolnice „Sveti Vračevi“ bogatije za uređaj kojim se izvodi rotablacija (rotacijska aterektomija) tj. metoda koja olakšava dilataciju kalcificiranih suženja koronarnih arterija.
U toku prethodne tri godine kroz angio salu je prošlo preko četiri hiljade pacijenata od čega je bilo oko 600 infarktom pogođenih pacijenata i izvedeno više od 5000 procedura. Više od polovine pacijenata koji su bili zbrinuti u bijeljinskoj bolnici nisu bili stanovnici Bijeljine, što dovoljno govori u prilog važnosti i značaja bijeljinske bolnice u regionalnim okvirima.
"Čast mi je biti dijelom jednog mladog i ambicioznog tima koji čine ovdje okupljeni kardiolozi. Za samo jednu godinu obavili smo 176 ablacija što predstavlja apsolutni rekord u Republici Srpskoj. Takođe, od novembra ove godine posjedujemo aparat koji nam pruža trodimenzionalni pogled u srce bolesnika što nam omogućava da radimo najsloženije operativne zahvate sa istom preciznošću kako ih izvode i svi drugi kardiološki centri u i oko BiH. Za posljednje dvije godine smo izvršili 266 različitih implantacija aparata potrebnih za očuvanje zdravlja srca naših pacijenata“, rekao je prof. dr Lazar Angelkov.
Direktor bijeljinske bolnice prof. dr Zlatko Maksimović najavio je otvaranje još jedne angio sale i rekao da se već izvode radovi na njenom instaliranju.
"U toku su građevinski radovi za izgradnju nove angio sale i sasvim je izvjesno da će bijeljinska bolnica za manje od tri mjeseca dobiti još jednu angio salu koja će prvenstveno služiti za elektrofiziologiju, ali svakako koristiće se i za interventnu kardiologiju. Vjerujem da ćemo puštanjem u rad još jedne angio sale postati moderan kardiološki centar. Imamo angio salu, pejsmejker centar, centar za elektrofiziologiju i prema mišljenju mnogih postajemo jedna od najvažnijih zdravstvenih ustanova u Srpskoj.
Ovo je prilika da se zahvalimo onima koji su nam pomogli da ovu ideju ostvarimo, hvala predsjedniku Republike Srpske, gospodinu Miloradu Dodiku, iz čijeg budžeta su već uplaćena određena sredstava, a u narednom periodu očekujemo i pomoć Vlade Republike Srpske. Prethodne tri godine smo uradili mnogo na stručnom i tehničkom podizanju našeg odjeljenja za kardiologiju na veoma visok nivo. Da se razumijemo, tu ne mislimo stati. Najavljujem da ćemo u narednom periodu raditi i endovaskularne procedure. Kod nas je već bio profesor Dragan Sagić, koji je autoritet u ovoj oblasti, i sa njim smo obavili sve dogovore da će u 2024. godini u našoj bolnici raditi veliki broj endovaskularnih stenoza, implantirati stentove itd. Mi smo prije desetak dana izvršili implantacije stenta u karotidnu, vratnu arteriju i od sljedeće godine ta će operacija postati redovna operativna procedura u našoj zdravstvenoj ustanovi“, najavio je prof. dr Zlatko Maksimović.
Direktor Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina zahvalio se i zdravstvenim centrima u Srbiji sa kojima bolnica godinama uspješno sarađuje, Institutima za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Vojvodina, Kliničkom centru Srbije, te Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Pohvalio je i dobru saradnju sa Helikopterskim servisom Republike Srpske.
Bijeljinska bolnica ima sedam kardiologa, a jedan broj mladih ljekara nalazi se na specijalizaciji iz ove oblasti. Po svemu sudeći, kardiologija u Bijeljini ima svijetlu budućnost.