Vijesti

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA

Objavljeno 29.09.2020.
News cover image

Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini obilježila je danas, 29.septembra Svjetski dan srca organizovanjem besplatnih preventivnih pregleda građana u centru grada. Zainteresovani posetioci imali su priliku i da dobiju savjete o zdravim stilovima života, faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.Kardiovaskularna oboljenja su prvi uzročnik smrtnosti u svijetu naveo je je vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović i najavio da će u narednom periodu u bijeljinskoj bolnici biti više ulaganja u kardiologiju, angio salu i vaskularnu hirurgiju uopšte. “U narednom periodu uvešćemo mnoge nove metode koje ćemo raditi u bijeljinskoj bolnici, jer naši građani to zaslužuju”, rekao je Maksimović.

Načelnik Odjeljenja za internističke grane Bolnice “Sveti Vračevi” Aleksandar Janjičić rekao je da će građani vrlo brzo osjetiti benefit sa početkom svakodnevnog rada angio sale u bijeljinskoj bolnici. Ističući da se u eri kovida nije lako boriti sa kardiovaskularnim bolestima, Janjičić je naveo da se taj posao u bijeljinskoj bolnici obavlja isto onako kao što je bilo i prije virusa korona.” Naša statistika u Bolnici nije ništa drugačija od statistike na svetskom nivou. Želim da pošaljem poruku našim sugrađanima da budu uvjereni da mi posao u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti obavljamo isto onako kao što je bilo i prije korone, ” rekao je dr Janjičić. On je rekao da ljudi, bez obzira na koronu, treba da liječe kardiovaskularne bolesti, jer rizik od mortaliteta od infarkta miokrada prevazilazi rizik od nastanka kovid infekcije. Na pitanje novinara koji su faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, dr Janjičić je naveo da postoje dvije grupe faktora, jedni na koje ne možemo uticati, a to su genetske predispozicije i godine života i druga grupa faktora rizika na koje možemo uticati, a tu je, prije svega naveo, pušenje,gojaznost, neregulisan pritisak i dijabetes. On je savjetovao da svakodnevna ishrana treba da se sastoji većim dijelom od povrća i voća, orašastih plodova, a sa što manje udjela ishrane sa zasićenim masnim kiselinama.

Svjetski dan srca se obilježava svake godine širom svijeta s ciljem da se poveća nivo svijesti stanovništva o tome da se obolijevanje od kardiovaskularnih oboljenja može spriječiti uvođenjem zdravih životnih navika i redovnim ljekarskim kontrolama. Na taj način produžavaju se produktivne godine života radno aktivnog stanovništva, smanjuju se troškovi liječenja i znatno poboljšava kvalitet života.Svake godine u svijetu 17,9 miliona ljudi umre od posljedica bolesti srca i krvnih sudova, a procjenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svjetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spriječi kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost). Ovogodišnji Dan srca obilježava se pod sloganom „ Svim srcem za zdravo srce“.