Vijesti

NOVE METODE U PCR LABORATORIJI –HEPATITIS B I HPV

Objavljeno 08.12.2022.
News cover image

U JZU Bolnica “Sveti Vračevi” danas je održano stručno predavanje na temu “Uvođenje novih metoda PCR dijagnostike i njihov klinički značaj, kojem su prisustvovali ljekari iz domova zdravlja sa regije Bijeljina kao i privatnih ambulanti.

Predavanje su održali prim.dr Ljubiša Kusturić, načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo, koji je govorio o humanom papiloma virusu /HPV/, dr Aleksandra Radojčić, infektolog je govorila o hepatitisu B /HBV/ i profesor Nikola Tanić, molekularni biolog, koji je predstavio molekularnu pozadinu kod najtežih kliničkih slučajeva, oboljelih od karcinoma.
“Nove metode su detekcija i kvantifikacija hepatitis B virusa i detekcija, genotipizacija i kvantifikacija humanog papiloma virusa, koje će se obavljati u Službi za mikrobiologiju sa parazitologijom, odnosno, PCR laboratoriji”, rekao je profesor Nikola Tanić.
“Nama je PCR HBV izuzetno važna dijagnostika iz razloga što na osnovu broja kopija tog virusa u mililitru krvi mi započinjemo ili ne započinjemo terapiju. Ogroman je benefit novih analiza i testova koje počinjemo da radimo i kvalitativno i kvantitativno i naši pacijenti više neće morati da idu u Banjaluku zbog jednog vađenja krvi i čekati nalaz da im stigne na kućnu adresu” izjavila je infektolog dr Radojčić.
 
Menadžment bijeljinske bolnice, na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem, najavljuje da je ovo tek početak proširenja rada PCR dijagnostike, navodeći uskoro uvođenje novih metoda - detekciju tuberkuloze, chladimidia tr, detekciju i kvantifikaciju HCV i HIV-a.