Vijesti

LIJEK ZA ENERGETSKU KRIZU JE ENERGETSKA EFIKASNOST

Objavljeno 14.12.2022.
News cover image

JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske i Savezom opština i gradova Republike Srpske organizovala je danas okrugli sto na temu “Energetska efikasnost - bitan faktor funkcionisanja javnih ustanova”na kojem su, pored organizatora, učestvovali direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković, direktor zvorničke bolnice Ivan Popović, direktor Doma zdravlja Lopare dr Želimir Nešković, v.d. direktor Doma zdravlja Ugljevik Cvjetana Dragonjić, predstavnica Doma zdravlja Bijeljina Ružica Jelisić, te eksperti iz oblasti energetske efikasnosti, prof. dr Azrudin Husika iz Sarajeva i Tanja Cvjetković, dipl. inženjer mašinstva iz Banjaluke.

 

“Ovo je vrijeme velike, globalne energetske krize koja ozbiljno ugrožava stabilno funkcionisanje institucija u svim sferama društva i trebalo bi svi da imamo plan kako da tu krizu spremno dočekamo. U saglasnosti sa ekspertima iz ove oblasti, koji su učestvovali putem video linka, donijeli smo zaključke, a najvažniji među njima je da je najefikasniji lijek za energetsku krizu, energetska efikasnost”, rekao je prof. dr Zlatko Maksimović, direktor bijeljinske bolnice objašnjavajući povezanost teme energetske efikasnosti sa zdravstvenim institucijama, koje se prvenstveno bave zaštitom zdravlja ljudi.

 “Mi nismo toliko bogati da bismo plaćali skupe energente. Bog nam je dao Sunce i druga prirodna bogatstva, nama u Semberiji dostupnu toplu vodu i pravi je grijeh to ne koristiti, a nemamo ni pravo da to ne koristimo”, objasnio je Maksimović. On je dodao da je Bolnica “Sveti Vračevi”, na čijem je čelu više od dvije godine, uvela novi način grijanja i hlađenja toplotnim pumpama čime se postiže ekonomski, ali i ekološki benefit.

 “Sistemom toplotnih pumpi na petogodišnjem nivou postižemo uštedu od oko 1 milion i 650 hiljada KM, što je više od 50 odsto uštede, prema sadašnjim cijenama . Takođe, uveli smo led rasvjetu na više od 40.000 kvadratnih metara površine, gdje je ušteda u istom periodu više od 60 odsto i solarne panele za dogrijavanje vode sa mjesečnom uštedom od 5.000 KM”, rekao je u svom obraćanju medijima prvi čovjek Bolnice u Bijeljini zahvalivši se Vladi Republike Srpske, koorganizatorima Fondu za zaštitu životne sredine i Savezu opština i gradova Republike Srpske, kao i Područnoj Privrednoj komori Bijljina.

 “Pored toga što je Savez opština i gradova Republike Srpske zakonski zastupnik interesa opština i gradova, mi smo i platforma za razmjenu dobrih praksi i iskustava između opština i gradova u Srpskoj, pa s tim u vezi smatramo veoma korisnim i dobrim prakse koje je uvela JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem. Ova dragocjena iskustva mi ćemo proširiti na jedinice lokalne samouprave. Grad Bijeljina je lider u regionu u korištenju obnovljivih izvora energije i smatram da je sigurno direktor JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina prof. dr Zlatko Maksimović lider u oblasti energetske efikasnosti u regionu kada su zdravstvene ustanove u pitanju“, istakao je Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske.

 „Prije dvije godine zajednički smo proveli projekat ugradnje solarnih kolektora za pripremu tople vode u bijeljinskoj bolnici, što je značajno smanjilo troškove električne energije. Ovaj projekat, čija je ukupna vrijednost oko 200 hiljada KM, finasiran je od strane Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i naših međunarodnih partnera. Danas smo govorili i o potrebama da se u zdravstvenim ustanovama uvede sistem energetskog menadžmenta, što je jednim dijelom i zakonska obaveza, a za njegovu implementaciju određen je Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti od strane Vlade Republike Srpske“, rekao je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS.

 On je rekao da je bijeljinska bolnica možda prva zdravstvena ustanova u Srpskoj koja je u potpunosti prešla na sistem grijanja putem toplotnih pumpi, kao jednog od obnovljivih izvora energije. 

Učesnici okruglog stola saglasni su da su iskustva Bolnice “Sveti Vračevi” u oblasti energetske efikasnosti veoma korisna i inspirativna za druge institucije, posebno u zdravstvu.