Vijesti

JZU BOLNICA “SVETI VRAČEVI” POKRENULA NOVE ANALIZE U PCR LABORATORIJI

Objavljeno 28.12.2022.
News cover image

JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina uvodi nove metode PCR dijagnostike koje imaju veliki klinički značaj i pružaju benefit pacijentima koji su ranije ovu dijagnostiku obavljali u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Nove PCR - RT metode su:
-detekcija, genotipizacija i kvantifikacija humanog papiloma virusa HPV,
-detekcija i kvantifikacija hepatitis B virusa HBV
-detekcija mikobakterijuma tuberkuloze
Pomoćnik direktora prim.dr Nela Mitrović objasnila je danas novinarima klinički značaj novih metoda PCR dijagnostike .
“HPV je virus je uzročnik karcinoma grlića materice u visokom procentu, a PCR metodom u realnom vremenu moguće je tačno odrediti o kojem tipu se radi, što omogućava kliničarima – ginekolozima da započnu sve potrebne procedure liječenja kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti. Za detekciju i kvantifikaciju HBV pacijenti su svakih šest mjeseci odlazili u Banjaluku, a infektolog je čekao nalaz i nekoliko sedmica za uključenje terapije. Sada će im biti omogućeno da sve završe u bijeljinskoj PCR laboratorij” izjavila je Mitrovićeva. Ona je naglasila da će biti olakšana dijagnostika pulmolozima, jer je detekcija mikobakerije TBC sada mnogo brža i preciznija.
Molekularni biolog prof. Nikola Tanić je naveo je da je PCR dijagnostika trenutno najsofisticiranija metoda u molekularnoj biologiji koja omogućava da se u jednoj reakciji uradi više metoda čime se skraćuje i vrijeme dijagnostike. On se zahvalio rukovodstvu Bolnice, na čelu sa prof. dr Zlatko Maksimovićem, na razumijevanju za potrebe i značaj uvođenja novih metoda koje se baziraju na molekularnoj biologiji.
“Najvažnije je što od 100 gentipova HPV možemo da odredimo 14 kritičnih, onih koji imaju maligni potencijal, odnosno mogu dovesti do geneze /razvoja/ nastanka kancera. Četiri genotipa HPV su visokorizična i takvi pacijenti moraju da se prate. Za razvoj bolesti bitan je i broj virusa, te bi bilo poželjno da se na uputnici iz primatne zdravstvene zaštite upiše i kvantifikacija”, rekao je porf. Tanić.
On je rekao da će, za početak, PCR - RT dijagnostika HPV i mikobaketrije TBC raditi na nedeljnom nivou, a HBV na dvonedeljnom nivou.
PCR laboratorija bijeljinske bolnice posjeduje ISO standard 15189 što znači da su nalazi međunarodno priznati.