Vijesti

IZVEDENA OPERACIJA SMANJENJA ŽELUCA -"SLEEVE" GASTREKTOMIJA Dr Todorović: "Ova operacija je prvi put izvedena u Republici Srpskoj

Objavljeno 24.03.2023.
News cover image

U JZU Bolnica tokom ove sedmice izvedena je prva laparoskopska operacija smanjenja želuca kod četrdesetogodišnje pacijentkinje koja dugo godina vodi bitku sa gojaznošću. Operaciju je izveo doc.dr Ognjan Skrobić, sa Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije, uz asistenciju našeg hirurga dr Milana Todorovića.

"Ovo je prva "sleeve" gastoktomija u REpublici Srpskoj, koju smo izveli sa doc.dr Ognjanom Skrabićem, ekspertom za gojaznost iz Beograda, sa Prve hirurške klinike KC Srbija i sa kojim nastavljamo saradnju. Borba sa gojaznošću danas postaje globalni problem, mi se ozbiljno hvatamo u koštac s njom. Konkretno ovu pacijentkinju pripremamo već godinu dana za ovaj operativni zahvat, bila je na posebnom režimu ishrane I veoma mi je drago što smo u utorak izveli prvu ovakvu operaciju u našoj zdravstvenoj ustanovi, da je procedura protekla uredno i već danas pacijentkinja ide kući oporavljena. Zahvaljujući direktoru prof. dr Zlatku Maksimoviću imali smo komfor da pacijentkinju primimo u bolnicu i kompletno obradimo. Veliku zahvalnost dugujemo i Službi za anesteziologiju I reanimaciju – svakako je bio izazov da se vodi ova operacija kod tako zahtjevnog pacijenta", izjavio je na konferenciji za medije dr Todorović i tom prilikom najavio kongres o gojaznosti, sa međunarodnim učešćem, koji će se održati u novembru u etno selu Stanišići i gdje će bijeljinska bolnica učestvovati u organizaciji zajedno sa Udruženjem "Društvo za debljinu" čiji je predsjednik Fuad Pašić iz Hirurškog centra Tuzla, on potpredsjednik.
Pacijentkinja Danijela Todorović Pacijentkinja je imala 175 kg. Da bi mogli pristupiti operativnom zahvatu, bilo je potrebno da izgubi 10% od svoje kilaže i posebna kardiološka i pulmološka priprema. Tokom operativnog zahvata odstranjeno joj je tri četvrtine želudca.
Danijela pred odlazak kući izjavila da se osjeća veoma dobro i da je veoma zadovoljna uslugom koju je imala u našoj ustanovi.
"Već dugo godina vodim borbu oko viška kilograma, koje sam pokušavala na razne načine da skinem ali nije uspijevalo prirodnim putem nikako. Prilikom jednog pregleda upoznala sam dr Milana Todorovića koji mi je predložio poseban program za mršavljenje, “sleev” resekcija želudca koji se radi u Srbiji a može I kod nas da se uradi u našoj bolnici “Sveti Vračevi”. Sve ide preko fonda. Operacija je dobro protekla, ja se osjećan dobro, I ne osjećam nikakve tegobe. Mnogo se zahvaljujem direktoru bolnice dr Zlatku Maksimoviću, koji mi je obezbjedio besplatan tretman I operaciju u bolnici. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji doktora iz bijeljinske bolnice, dr Milana Todorovića i dr Ognjana Skrobića iz Beograda već osjećam značajno poboljšanje. Svima koji imaju problem sa viškom kilograma preporučujem da se obrate vašoj ustanovi i našim doktorima", rekla je Danijela.
Prof.dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica "Sveti Vračevi" je rekao da će kao prvi čovjek bolnice podržati sve novine koje će biti u svrhu većeg stepena zadovoljstva korisnika usluga.
"Kao direktor ove ustanove uvijek ću podržati sve što doprinosi većem stepenu zadovoljstva naših korisnika. Podsjećam da su naši hirurzi bili i odlaze na edukacije u Švajcarsku, a svo stečeno znanje na klinikama prinijenjuju u bijeljinskoj bolnici i Republici Srpskoj", izjavio je Maksimović i pohvalio Službu anesteziologije i reanimacije, na čelu sa prim.dr Gordanom Arnautović, istakavši da bez dobre anestezije nema ni uspješne hirurgije.