Vijesti

ISPRAĆAJ U PENZIJU DVA ISTAKNUTA LJEKARA IZ BOLNICE

Objavljeno 01.08.2023.
News cover image

Menadžment Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina sa rukovodiocima odjeljenja i službi ispratio je u zasluženu penziju prim.dr Zdravka Matkovića, načelnika Odjeljenja za hirurške grane i dr Vidaka Simića, šefa Službe za patologiju.

 
 
U znak poštovanja i zahvalnosti za unapređenje rada Odjeljenja za hirurgiju i Službe za patologiju, dr Matkoviću i dr Simiću na svečanom stručnom sastanku upriličena je zakuska i upućene su im najiskrenije želje za dobro zdravlje i srećne nastupaćuje penzionerske dane. 🥂
Prim.dr Zdravko Matković rođen je 31.07. 1958. godine u Bijeljini.
Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Tuzli 1983. godine i iste godine zasnovao radni odnos u Medicinskom centru „Nikola Spasojević“ Bijeljina kao ljekar pripravnik u Službi osnovne zdravstvene zaštite u Janji. Do 1998.godine, kada se zapošljava na Odjeljenju za hirurgiju, dr Matković je radio kratko kao ljekar u Opštoj medicini, Službi hitne medicinske pomoći i Medicini rada.
Specijalistički staž iz hirurgije završio je 1992. godine kada stiče zvanje specijalsita opšte hirirgije.
U ratnim godinama od 1992. do 1995. godine dr Zdravko Matković se istakao svojim požrtvovanim radom gdje je zajedno sa zaposlenim kolegama na Odjeljenju hirurgije u teškim uslovima dao izuzetan doprinos u zbrinjavanju povrijeđenih pripadnika vojske i civila.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpkse 2009. godine dodijelilo je dr Zdravku Matkoviću naziv primarijus.
Od 1998. godine obavljao je rukovodnu funkciju Šefa hirurške ambulate, potom Šefa hirurškog odjeljenja, a 2013. godine imenovan je za načelnika Odjeljenja za hirurške grane.
Pored aktivnog obavljanja poslova specijaliste opšte hirurgije, dr Matković je učestvovao i organizaciji rada i unapređenju novih metoda u svim aktuelnim hirurškim granama na odjeljenju, kao i edukovanju i usavršavanju novog kadra.
Dr Zdravko Matković je proglašen za „Najboljeg radnika 2022. godine“ prema izboru zaposlenih u Bolnici „Sveti Vračevi“. Novčanu nagradu na proslavi krsne slave „Svetih vračeva – Kozme i Damjana“ uručio mu je direktor Bolnice prof.dr Zlatko Maksimović.
Dr Vidak Simić je rođen 09.07.1958. godine u Bogutovom selu, opština Ugljevik.
Medicinski fakultet je završio 1988. godine u Novom Sadu. Radni odnos u Medicinskom centru „Nikola Spasojević“ Bijeljina zasnovao je 1994. godine na radnom mjestu ljekar opšte prakse na hirurgiji.
Specijalistički ispit iz patološke anatomije položio je 2000. godine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu poslije čega se vraća u svoju matičnu zdravstvenu ustanovu u Bijeljini.
Učestvovao je u organizovanju Službe za patologiju i nakon njenog osnivanja postaje njen prvi rukovodilac, gdje ostaje do odlaska u penziju. Pri radu je pokazao izuzetnu stručnost i predanost poslu, što je prenosio i na svoje saradnike, osposobljavajući ih za rad.
Dr Vidak Simić je stalni sudski vještak medicinske struke i jedan od osnivača Udruženja patologa Republike Srpske.
Zbog svojih organizacionih, rukovodnih i stručnih sposobnosti, kao i poznavanja problema u zdravstvu, dr Vidak je aktivno učestvovao u unapređenju kvaliteta rada i uvođenja standarda ISO 15189 za medicinske laboratorije.