ДВИЈЕ УСПЈЕШНЕ ГОДИНЕ, АЛИ ПУНЕ ИЗАЗОВА

Objavljeno 21.07.2022.
News cover image

Прије двије године ступио сам на мјесто вршиоца дужности директора ЈЗУ Болница “Свети Врачеви”. Руковођење Болницом у Бијељини преузео сам у једном, рекао бих, драматичном времену када је пандемија ковида 19 била негдје на врхунцу, када се читав свијет веома тешко носио са том појавом. Морам признати да је тада било веома тешко наћи начин - како спашавати животе људе с једне и сачувати здраствени систем с друге стране... Са ове дистанце, и са резултатима које смо постигли, то изгледа потпуно другачије.

Са ове дистанце, и са резултатима које смо постигли, то изгледа потпуно другачије.

Познато је да је здраствени систем у свијету, па и код нас, био на ивици издржљивости и пријетила је велика опасност да се он потпуно уруши.

Пред нама су била два избора:

- први, да Болницу у потпуности преведемо у ковид систем и да тако занемаримо велики број наших грађана и пацијената који су имали друге здраствене проблеме, а који су захтијевали болнички третман;

- и други, да уложимо напоре, средства и кадрове за отварање ковид болнице на локацијама и у просторијама који су нам били на располагању.

Ми смо изабрали тежи, али једини исправан пут и ниједног тренутка од њега нисмо одустали. Успјели смо, прије свега, јер смо имали мотив, знање и вољу да спашавамо животе људи.

Шта смо све урадили да би то постигли описао сам у монографији “Наша борба са ковидом”, првој монорафији ове врсте у Европи, која ће остати као важан документ и свједочанство о једном тешком времену.

Ниједног тренутка кризу нисмо користили као изговор и за протекле двије године у Болници “Свети Врачеви”с поносом могу да кажем да смо урадили много на унапређењу наших услуга.

Посебан искорак смо направили у кардиологији - покренули смо 24-часовни рад ангиосале, гдје у сваком тренутку имамо спреман тим интервентних кардиолога за збрињавање пацијената са акутним инфарктом миокарда. За непуне двије године непрекидног рада стекли смо повјерење грађана широм Републике Српске, који код нас заказују коронарографију и уградњу стента. Прије годину дана отворили смо и Пејсмејкер центар, а од ове године смо кренули и са електорфизиологијом срца. Свјесни смо да је потребно доста рада и улагања за развој електрофизиологије, али уз водећег стручњака у овој области, професора Лазара Ангелкова и млади тим кардиолога мислим да смо на добром путу да постанемо регионални центар за лијечење поремећаја срчаног ритма у чему имамо подршку Владе Републике Српске.

И у области хирургије пратимо модерне свјетске трендове. За протекле двије године значајно смо унаприједили рад у операционим салама набавком најсавременије опреме. Увађењем ТЕP методе лапароскопије направили смо значајан искорак у лијечењу препонске киле, а више од 95 одсто свих хируршких процедура раде се лапароскопски, чиме је знатно смањено вријеме болничког лијечења, а опоравак пацијената много бржи.

Напредак је видљив и у другим областима, офталмологија - лијечење катаракте најсавременијом ласерском методом FACO, ОРЛ, МФ, Хирургија – Функционална ендоскопска хирургија синуса/ ФЕС/. Уведене нове процедуре, дјечија хиругија - нове процедуре које се раде само у великим центрима - операције урођено кривог стопала и расцјепа непца, које за сада радимо уз подршку два водећа стручњака из дјечије хиругије у региону, професора Синишу Дучића и професора Радоја Симића. Нове процедуре су започете и у ортопедији - ревизиона протеза кољена и хирургија скочног зглоба.

Подсјетићу да смо једини у Републици Српској увели скрининг срца, који се ради сваком новорођенчету прије изласка из Болнице.

Од када сам на челу највеће здравствене установе у сјевероисточном дијелу Републике Српске потенцирам да најбољи стручњаци из разних области долазе код нас, јер да бисмо ишли напријед, морамо да учимо од најбољих.

Медицина није статична и да бисмо пратили свјетске трендове морамо константно да улажемо и у опрему, а за претходне двије године уложили смо више од седам милиона марака.

Импровизација у здравственим установама је погубна и зато сам на почетку мандата одмах кренуо са својим тимом у процес стандардизације. Већ у новембру 2020. године увели смо ISO 9001:2015, Систем менаџмента квалитетом, прошле године увели смо акредитационе стандарде за породилиште и прије мјесец дана добили смо ISO стандард 15189:2018 акредитацију за медицинске лабораторије, чиме смо једина Болница у Републици Српској која има акредитовану RT - PCR дијагностику SARS –CoV-2, што значи да наши PCR тестови важе свуда у свијету.

Овај труд и успјеси препознати су и ван граница Републике Српске, па и не изненађују признања које смо добили од Привредне коморе Србије - Оскар квалитета, за Болницу “Свети Врачеви” Шампион пословне изврсности, а мени је додијељена награда Лидера пословне изврсности за 2021. годину.

Наравно, ми не радимо да бисмо добијали награде и признања, али лијепо је када неко ваш огроман рад примјети и похвали. Ипак, наше највеће награде и признања су спасени животи наших пацијената. Награде нас обавезују да радимо још боље и посвећеније на задовољство управо оних који су у фокусу свих наших активности - корисници наших услуга.

И зато ИДЕМО ДАЉЕ!!

Проф. др Златко Максимовић