Vijesti

17. мај СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИПЕРТЕНЗИЈЕ

Objavljeno 17.05.2024.
News cover image

ХИПЕРТЕНЗИЈА - Највећи фактор ризика за кардиоваскуларне болести.

 
Повишен крвни притисак (хипертензије) је један од најчешћих здравствених проблема данашњице и велики фактор ризика за појаву највећег броја болести срца и крвних судова.
Хипертензија, односно, повећан крвни притисак се дефинише као стање у којем је измјерени крвни притисак већи од 140/90 mmHg.
Др Саша Милојевић, специјалиста интерне медицине и субспецијалиста кардиологије бијељинске болнице сматра да око 50% становништа нема дијагностиковану хипертензију, као и да код половине дијагностикованих хипертоничара није добро регулисан притисак.
“Многи пацијенти нажалост долазе у касном стадијуму, када већ имају оштећене циљне органе. Код таквих пацијената морамо ургентно да делујемо и урадимо додатну дијагностику. Првенствено пацијенте требамо едуковати да знају када треба да се јаве љекару. Процјењује се да ће 2030. године више од 50% становништва на свјетском нивоу имати хипертензију. У овом тренутку је то већ преко 40% становништва.”
Који су симптоми хипертензије?
“Повишен крвни притисак је врло често болест која протиче са врло мало симптома или су они чак и одсутни. Као најчешћи симптоми хипертензије појављују се: главобоља, промјене вида, мучнина, дрхтање, крварење из носа, осјећај лупања срца, зујање у ушима, сметеност, умор, болови у грудном кошу.”
Који су узроци хипертензије?
“Око 95% обољелих има тзв. есенцијалну хипертензију (непознатог узрока). Мали проценат чине секундарне хипертензије, које су изазване неким другим поремећајем (бубрежним поремећајима, Cushingovim синдромом, болестима крвних судова, итд.)”
Како се лијечи хипертензија?
“Прва мјера у лијечењу хипертензије су хигијенско-дијететске мјере и промјена начина живота. Што се тиче терапије, она се прилагођава на основу дијагностичких резултата и присуства коморбидитета код пацијента. Веома је важно редовно користити терапију у тачно прописаним количинама и обављати редовне контроле. Циљ лијечења хипертензије је смањити крвни притисак на прихватљиву вриједност и смањити ризик од могућих компликација.
Превенција хипертензије?
“Примарна превенција обухвата контролу уноса соли. Смањење уноса соли смањује и количину текућине коју тијело задржава и тако смањује крвни притисак. Дневни унос соли не би смио да прелази 5 гр, а особе са хипертензијом морају смањити на 3 гр дневно. Смањење тјелесне тежине: смањењем тјелесне тежине смањује се оптерећење срца и крвних судова. У неким случајевима смањење тјелесне тежине може бити једини начин лијечења. "Body Mass Index" требало би да буде између 20 и 25, обим струка код жена 80, а код мушкараца 94. Престанак пушења је једна од важних мјера превенције. Никотин има велики утицај на крвне судове пушача са смртоносним посљедицама по срце и мозак, Што се тиче алкохола дозвољена је 1 јединица дневно за жене, а 2 јединице за мушкарце. Сарадња болесника са љекаром основа је лијечења, због чега треба увијек у почетку лијечења бити стрпљив, јер неким лијековима треба одређено вријеме да доведу до нормализације притиска.”