Bolnica Sveti Vracevi

JZU Bolnica "Sveti Vračevi", Bijeljina

Srpske vojske 53
76 300 Bijeljina
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 415 555

   ODJELJENJA

     Hirurgija
     Ginekologija
     Interno
     Pneumoftiziologija
     Pedijatrija
     Orl
     Oftalmologija
     Neurologija

   SLUŽBE

     Anestezija
     Radiologija
     Laboratorija
     Mikrobiologija
     Urgentni blok
     Apoteka
    Pravna služba
     Kvalitet
     Ekonomska služba
     Tehnička služba
 

Uradjena prva laringektomija u bijeljinskoj bolnici


Karcinom larinksa javlja se u svim zemljama svijeta ali sa različitom učestalošću. On predstavlja 2,3% malignoma muškaraca i 0,4 karcinoma žena. Oko 11 000 malignoma larinksa javlja se godišnje u SAD. U oko 60% bolesnika dijagnoza se postavlja dok je karcinom lokalizovan u larinksu, 25% ih se dijagnostikuje kada uz primarni tumor postoje i metastaze ograničene na regionalne limfne čvorove a 15% ima proširenu bolest u drugim dijelovima tijela u momentu dijagnoze. Karcinom larinksa prije svega je bolest starijih. Najveća učestalost javlja se u 6. i 7. deceniji života. U SAD učestalost javljanja u pojedinim dijelovima larinksa je sledeća: supraglotis 40%, glotis 59% i subglotis 1%.

Rizični faktori za karcinom larinksa su pušenje, alkohol, industrijsko zagađenje, izloženost zračenju i laringealni papilomi. Većina bolesnika u kojih je karcinom larinksa izrastao na terenu papiloma je pre toga bila zračena. Za sada se prevencija karcinoma larinksa zasniva na pretsanku pušenja. Manje od 5% karcinoma larinksa razvija se kod nepušača. Među pušačima prestanak pušenja smanjuje signifikantno rizik za 6 godina a za odprilike 15 godina taj se rizik izjednačuje sa onim kod nepušača. Važnost rane, precizne dijagnoze karcinoma larinksa je veoma važna. Uz praćenje toka promuklosti, bola ili oba ova simptoma, larinks treba pregledati indirektoskopski ili fiberoptikom. CT je od naročite koristi u proceni proširenosti tumora na subglotis, procjeni invazije hrskavice i proširenosti u meka tkiva hipofarinksa. Manje je uspješan u otkrivanju okultnih metastaza u cervikalne limfne noduse. Direktna laringoskopija i dalje ostaje najbolje dijagnostičko sredstvo kao i sredstvo za određivanje stadijuma bolesti.

Operacija koja je danas (02. 12. 2011. god.) urađena na odjeljenju za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju Opšte bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini je Horizontalna subtotalna supraglotska laringektomija.

Današnju operaciju na odjeljenju za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju bijeljinske bolnice uradio je Prof. Dr Anton Mikić sa Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu i Dr Zoran Trifković, Dr Cvijetin Lukić, otorinolaringolozi, Dr Miroslav Dmitruk, anesteziolog, medicinska sestra - instrumentarka Slavica Avram i Goran Danilović, anestetičar, iz bijeljinske bolnice.

Fotografije sa operacije pogledajte ovde


  Nazad

  Projekat nove bolnice u Bijeljini
   PRONAĐITE DOKTORASkip Navigation Links

Bolnica Sveti vračevi, Srpske vojske 53, 76 300 Bijeljina
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 202 642