Bolnica Sveti Vracevi

JZU Bolnica "Sveti Vračevi", Bijeljina

Srpske vojske 53
76 300 Bijeljina
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 415 555

   ODJELJENJA

     Hirurgija
     Ginekologija
     Interno
     Pneumoftiziologija
     Pedijatrija
     Orl
     Oftalmologija
     Neurologija

   SLUŽBE

     Anestezija
     Radiologija
     Laboratorija
     Mikrobiologija
     Urgentni blok
     Apoteka
    Pravna služba
     Kvalitet
     Ekonomska služba
     Tehnička služba
 

Predavanje u bijeljinskoj gimnaziji o karcinomu dojke


Mjesec oktobar posvećen je borbi protiv karcinoma dojke. Broj osoba oboljelih od ove maligne bolesti i na području Semberije i Majevice je u porastu posljednjih nekoliko godina. Nizom aktivnosti u cijelom svijetu pokušava se skrenuti pažnja posebno na ovu vrstu bolesti, s ciljem blagovremenog otkrivanja i što efikasnijeg liječenja oboljelih pacijentkinja.

18. oktobra 2011. god. je u Gimnaziji "Filip Višnjić" u Bijeljini je održano predavanje koje su organizivale članice udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke "Gea" iz Bijeljine, direktorica Gimnazije "Filip Višnjić" Prof. Dobrila Đukanović i Doc. Dr Siniša Maksimović, specijalista opšte hirurgije, direktor Opšte bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini. Sastanku su prisustvovali učenici bijeljinske gimnazije. Dr Maksimović je upoznao učenike sa ovom opakom bolešću.

Karcinom dojke je izlječiv i do 90 % slučajeva ukoliko se promjena na dojci otkrije na vrijeme i u ranom stadijumu bolesti. Zabilježena je i velika stopa mortaliteta iz razloga što se bolest ne otkrije na vrijeme, a najčešći uzrok toga je SOPSTVENA NEODGOVORNOST PREMA ZDRAVLJU.

Karcinom dojke se dijeli na neinvazivni – onaj koji nije razvio sposobnost da se širi izvan dojke i obično se otkrije na mamogramu, i invazivni – onaj koji se širi van dojke. Invazivni karcinom dojke čini 80% svih slučajeva karcinoma dojke. Karcinom dojke se obično širi kroz limfne čvorove ili kroz krvotok i onda se govori o metastazi karcinoma dojke.

Tačni uzroci nastanka karcinoma dojke nisu poznati, uglavnom se vezuje za porodičnu istoriju karcinoma dojke mada su sve češći slučajevi da oboljevaju žene koje u porodici nisu imale slučajeve ovog oboljenja.

Karcinom dojke se liječi hiruški, hemioterapijom i radioterapijom (zračenjem), odnosno kombinacijom sve tri metode.

Danas se za otkrivanje karcinoma dojke uglavnom koriste mamografija i ultrazvuk.

Iako se često govori o prevenciji karcinoma dojke, ne postoje lijekovi koji mogu spriječiti nastanak ovog oboljenje. Najsigurniji način da spriječite bolest su redovni samopregledi i odlasci na kontrolne ljekarske preglede. Ovo je mjesec borbe protiv karcinoma dojke, radite na prevenciji. Ne zaboravite, jedna od osam žena svakog mjeseca oboli od karcinoma dojke.


  Nazad

  Projekat nove bolnice u Bijeljini
   PRONAĐITE DOKTORASkip Navigation Links

Bolnica Sveti vračevi, Srpske vojske 53, 76 300 Bijeljina
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 202 642