Bolnica Sveti Vracevi

JZU Bolnica "Sveti Vračevi", Bijeljina

Srpske vojske 53
76 300 Bijeljina
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 415 555

   ODJELJENJA

     Hirurgija
     Ginekologija
     Interno
     Pneumoftiziologija
     Pedijatrija
     Orl
     Oftalmologija
     Neurologija

   SLUŽBE

     Anestezija
     Radiologija
     Laboratorija
     Mikrobiologija
     Urgentni blok
     Apoteka
    Pravna služba
     Kvalitet
     Ekonomska služba
     Tehnička služba
 

1. decembar - Svjetski dan borbe protiv HIV-a


Povodom 01.12.2019. Svjetskog dana borbe protiv HIV-a, emisija u "Fokusu" RTRS -a ugostila je Dr Snježanu Ritan, infektologa iz UKC BL i nacionalnog koordinatora za HIV; Dr Ljiljanu Pašić, infektologa u UKC BL; Mr Sc Dr Ljubicu Jandrić,epidemiologa iz ZZJZ RS i Dr Aleksandru Radojčić, infektologa iz JZU Bolnica "Sv. Vračevi" Bijeljina. Tim povodom istaknuto je da su infekcije HIV virusom i razvijeni oblik bolesti(AIDS) već dugo globalni problem sa kojim se suočava i RS.

HIV virus je mali RNA retrovirus, koji nema stabilnu strukturu zbog reverzne transkriptaze, te je upravo to jedan od razloga zašto tako dugo traje pravljenje vakcine i adekvatne terapije.Virus dovodi do uništavanja T4 limfocita koji su naša odbrambena snaga te time i do pada našeg imuniteta, kada pacijent postaje neotporan i na obične i lakše infekcije. Pacijent može i do 10 godina da bude zaražen a da to i ne zna i samim tim da bude prenosilac infekcije. Kada dodje do prvih oportunističkih infekcija ( Kaposijev sarkom, pneumocistis karini pneumonija, herpes zoster kod mladih ljudi), tada nastupa bolest tj. AIDS.

U našim zdravstvenim ustanovama radi se više vrsta testova da bi se detektovao virus. Brzi testovi u savjetovalištima, Elisa testovi u Službama transfuzije ili Institutima, te nakon svih tih testova rade se potvrdni testovi PCR ili Western bloot .

Kada se klijent ili pacijent detektuje kao zaražen, šalje se u Kliniku za infektivne bolesti u Banjaluku gde se radi dodatna dijagnostika te započinje terapija.

"Testiranjem klijenata u Savjetovalištu (DPST), koje radi svaki radni dan pri infektološkoj ambulanti bolnice Bijeljina, mi detektujemo oboljele od HIV-a. Kroz savjetovalište, koje je dobrovoljno, povjerljivo i besplatno, sprovodimo predtest savjetovanje - kada utvrdjujemo rizike koji postoje i da li je pravi momenat za testiranje. Od rizičnog kontakta do mogućnosti testiranja treba da prodje 6 nedjelja jer je to period prozora kada se virus ne može detektovati. Nakon obavljenog razgovora, testira se pacijent brzim testom. Rezultat je gotov nakon 15-20 minuta. Brzi testovi su pouzdani do 98%. Nakon testiranja, sprovodi se posttest - savjetovanje klijanta da bi on/ona naredni put izbjegao/la rizičnu situaciju", istakla je dr Radojčić.

Prevencija HIV-a je edukacija svih gradjana i korištenje lične zaštite prilikom seksualnih kontakata( prezervativ).

Ove godine je od HIV/AIDS oboljelo 10 ljudi u Republici Srpskoj, od toga 5 HIV-a i 5 AIDS-a. U navedenom periodu prijavljene su 4 osobe koje su umrle od AIDS-a.Od novootkrivenih pacijenata 8 su bila muškog pola, a 2 ženskog pola. Način prenošenja infekcije kod 5 oboljelih je heteroseksualni , a kod 5 homoseksualni/biseksualni put. Od ukupnog broja 7 su autohtoni, a 3 slučaja su importovana.

Dr Aleksandra Radojčić, infektolog

JZU Bolnica Sv.Vračevi, Bijeljina


  Nazad

  Projekat nove bolnice u Bijeljini
   PRONAĐITE DOKTORASkip Navigation Links

Bolnica Sveti vračevi, Srpske vojske 53, 76 300 Bijeljina
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 202 642