Bolnica Sveti Vracevi

JZU Bolnica "Sveti Vračevi", Bijeljina

Srpske vojske 53
76 300 Bijeljina
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 415 555

   ODJELJENJA

     Hirurgija
     Ginekologija
     Interno
     Pneumoftiziologija
     Pedijatrija
     Orl
     Oftalmologija
     Neurologija

   SLUŽBE

     Anestezija
     Radiologija
     Laboratorija
     Mikrobiologija
     Urgentni blok
     Apoteka
    Pravna služba
     Kvalitet
     Ekonomska služba
     Tehnička služba
 

U Bijeljini povećan broj respiratornih infekcija, ali grip nije evidentiran


Gostujući u emisiji TV Klinika NTV Arena u Bijeljini dr Aleksandra Radojčić, infektolog u Javnoj zdravstvenoj ustanovi bolnica "Sveti Vračevi" govorila je o trenutnoj zdravstvenoj situaciji u našem gradu sa aspekta prisustva zaraznih bolesti. Tom prilikom je istakla da su u ovom periodu godine prisutne bolesti sezonskog karaktera kao sto su varičela, infektivne mononukleoze i brojne respiratore virusne infekcije.

"Trenutno ima preko 100 različitih virusa koji su aktivni, mada je veći broj respiratornih. Gripa još nema. Svi virusi daju vrlo sličnu kliničku sliku sa povišenom temperaturom, slabošću, bolovima u mišićima i kostima, gušoboljom i sekrecijom iz nosa, kihanje. Liječenje je mirovanje, lijekovi koji skidaju povišenu temperaturu, veći unos tečnosti. U liječenju virusnih infekcija ne koriste se antibiotici. Problem je u tome što ljekar pod pritiskom pacijenta povremeno propiše antibiotik ili ga pacijenti, na neki način, kupe u apoteci. Uvodjenje antibiotika u virusnoj infekciji pogoršava već postojeću infekciju i dovodi do toga da bakterije i virusi mutiraju,što za poseljedicu ima sve veću rezistenciju bakterija na antibiotike i sve veći broj mutiranih virusa", izjavila je dr Radojčić . Ona je istakla da je jedan od načina prevencije infekcija je redovno pranje ruku,održavanje higijene, provjetravanje prostorija, primjenjivanje bolje higijene prilikom pripremanja hrane(pranje voća i povrća..) A drugi vid zaštite je vakcinacija.

Vakcinacija ove godine počinje malo kasnije nego inače zbog uvodjenja nove četverovalentne vakcine koja pokrivan oba tipa gripa (A I B). Da bi organizam napravio antitijela potrebno je oko 2-4 nedjelje nakon vakcinacije, a kod nas obično pik infekcije je krajem januara i početkom februara.Uvedeno je da vakcinu mogu da prime i djeca od 6 mjeseci života, trudnice u svim trimestrima vulnerabilna populacija koja vakcinu dobija besplatno od strane ZZJZ.

Dr Aleksandra Radojčić, infektolog

TV Arena,19.11.2109. godine emisija TV Klinika


  Nazad

  Projekat nove bolnice u Bijeljini
   PRONAĐITE DOKTORASkip Navigation Links

Bolnica Sveti vračevi, Srpske vojske 53, 76 300 Bijeljina
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 202 642