Bolnica Sveti Vracevi

JZU Bolnica "Sveti Vračevi", Bijeljina

Srpske vojske 53
76 300 Bijeljina
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 415 555

   ODJELJENJA

     Hirurgija
     Ginekologija
     Interno
     Pneumoftiziologija
     Pedijatrija
     Orl
     Oftalmologija
     Neurologija

   SLUŽBE

     Anestezija
     Radiologija
     Laboratorija
     Mikrobiologija
     Urgentni blok
     Apoteka
    Pravna služba
     Kvalitet
     Ekonomska služba
     Tehnička služba
 

SVJETSKA SEDMICA SVJESNOSTI O UPOTREBI ANTIBIOTIKA OD 18.-24.11. 2019.


Povodom Svjetske sedmice svjesnosti o upotrebi antibiotika pod okriljem Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO), emisija "U fokusu" RTRS -a ugostila je prof. dr Svjetlanu Stoisavljević Šatara, redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, dr Pavu Dimitrijević, načelnicu Službe za mikrobiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS i dr Sanju Milovanović, kliničkog farmakologa u JZU bolnica "Sv. Vračevi" Bijeljina kako bi iznijele svoje stavove povodom ovog velikog globalnog problema. Republika Srpska, prateći svjetske trendove u medicini, daje značaj ovom globalnom fenomenu kroz javne diskusije i sve druge vidove edukacije stanovništva.

Prekomjerna upotreba antimikrobnih lijekova dovodi do nastanka bakterijske rezistencije. Da bismo spriječili nastanak visokorezistentnih mikroorganizama, neophodno je povećati svijest o racionalnom korišćenju antibiotika. Korišćenje antibiotika je u bliskoj sprezi sa mjerama prevencije, nastanka i širenja bakterijskih infekcija, te je uvijek dobro podvući značaj sprovođenja adekvatne imunizacije i samim tim dizanja kolektivnog imuniteta, kao i edukacije stanovništva sa akcentom na obrazovanju mladih, o važnosti higijensko-dijetetskog aspekta u očuvanju zdravlja.

"Ljekari porodične medicine su prvi na udaru i izloženi su ponekada strašnom pritisku. Oni su u svojoj dodiplomskoj nastavi, na specijalizacijama savladali vještine izbora antibiotika. Moram reći da se nekad podlegne pritisku pacijenata, te se i za običnu prehladu propiše antibiotik, a koja bi prošla bez upotrebe lijeka" istakla je prof. dr Šatara Stoisavljević. Ona je dodala da je obaveza ljekara da odoli pritiscima, jer je njegova uloga, u mjerama sprečavanja antimikrobne rezistencije, značajna. "Situacija u našoj zemlji još nije alarmantna, ali svi moramo biti na oprezu i dati sve od sebe kako bismo dostigli željeni nivo prosvećenosti, navodi prof. dr Šatara Stoisavljević.

Godinama se dešavalo da u Republici Srpskoj pacijenti na svoju ruku kupuju antibiotike, ne poštujući pravila o adekvatnom izboru antibiotika, pravilnom doziranju i trajanju antibiotske terapije. Mjere zabrane izdavanja antibiotika bez ljekarskog recepta dovele su do značajnog pada u potrošnji antibiotika. To je samo jedan od mnogih koraka koji bi trebalo preduzeti kako bismo uticali na sprečavanje nastanka infekcija uzrokovanih otpornim bakterijama.

Koliko se uspješno kontroliše propisivanje antibiotika u bolničkim uslovima, na konkretnom primjeru ispred JZU Bolnica , "Sveti Vračevi" Bijeljina, navela je dr Sanja Milovanović, specijalista kliničke farmakologije: "Moramo znati da bakterijske infekcije nastale u bolničkim uslovima su potpuno drugačije od bakterijskih infekcija nastalih u vanbolničkim uslovima. Bakterije u bolnicama su kompleksnije za liječenje, jer nastaju u uslovima konstantne izloženosti antibioticima. Bakterije, kao evolutivno stara bića, su razvila mnoge mehanizme rezistencije zahvaljujući kojima opstaju ovoliko dugo. Razvijanje svijesti o značaju prevencije nastanka i širenja bakterijskih infekcija je od najvažnijeg značaja za smanjenje nastanka rezistentnih bakterija". Doktorka je dodala da se kontrola propisivanja antibiotika u bolničkim uslovima može staviti pod daleko veću kontrolu nego što je to slučaj sa vanbolničkim infekcijama i da zahvaljujući dobroj organizovanosti rada bolnice postoje jasno definisani protokoli o načinu liječenja svih infekcija.

Medicinski značaj zloupotrebe antibiotika ne odnosi se samo na promovisanje nastanka multirezistentnih bakterija već podrazumijeva višestruke nepovoljne efekte na sam ljudski organizam. Nastanak otpornih mikroorganizama utiče na nepovoljan terapijski uspjeh, produžen boravak u bolničkim uslovima, nastanak brojnih zdravstvenih komplikacija što direktno utiče na enormno povećanje zdravstvenih troškova. Taj multidisciplinaran pristup mora biti transparentan i danas se nastoji povećati svijest cjelokupnog stanovništva o značaju smanjenja potrošnje antibiotika kao i poštovanju trajanja liječenja bakterijskih infekcija.

Koliko je značajna kontrola izdavanja lijekova kao i adekvatno uzimanje propisane antibiotske terapije, istakla je dr Pava Dimitrijević, načelnica Službe za mikrobiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS. ,,Ključni problemi nastanka rezistencije su uzimanje neadekvatne doze i neadekvatno vrijeme uzimanja antibiotika. Sad imamo mogućnost da se antibiotik kod ljekara dobiju čak na komad, tačno koliko dana i koliko doza u zavisnosti od antibiotika i bitno je da se to poštuje, jer smo imali situaciju da pacijent kada dobije više komada u originalnom pakovanju, ostavi preostalu količinu nekom drugom”. Ističe da je donesen niz zakona kojim je regulisano izdavanje antibiotika, kao različiti programi i politike koji potpomažu primjenu postojećih zakona. Ciljna grupa ove godine su, navodi, studenti, jer je prepoznat njihov značaj u cijelom procesu.

Činjenica da je nastanak multirezistentnih bakterija uslovljen većim brojem faktora, jasno nam ističe značaj sveobuhvatnog pristupa kojim su zahvaćeni kako medicinski radnici, tako i svi građani naše države i da je jedini uspjeh zagarantovan u organizovanom i jasno usmjerenom pristupu ka edukaciji stanovništva, zaključeno je na kraju razgovora.

dr Sanja Milovanović, klinički farmakolog


  Nazad

  Projekat nove bolnice u Bijeljini
   PRONAĐITE DOKTORASkip Navigation Links

Bolnica Sveti vračevi, Srpske vojske 53, 76 300 Bijeljina
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 202 642