Bolnica Sveti Vracevi

JZU Bolnica "Sveti Vračevi", Bijeljina

Srpske vojske 53
76 300 Bijeljina
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 415 555

   ODJELJENJA

     Hirurgija
     Ginekologija
     Interno
     Pneumoftiziologija
     Pedijatrija
     Orl
     Oftalmologija
     Neurologija

   SLUŽBE

     Anestezija
     Radiologija
     Laboratorija
     Mikrobiologija
     Urgentni blok
     Apoteka
    Pravna služba
     Kvalitet
     Ekonomska služba
     Tehnička služba
 

Obilježen dan medicinskih sestara u bijeljinskoj bolnici


Međunarodni dan medicinskih sestara 12. maj obilježen je u bijeljinskoj bolnici radno i svečano. Obilježen je dan kada je rođena Florens Najtingel.
Florens Najtingel je rođena u Firenci, 12. maja 1820. godine. 1851. godine, otišla je u Njemačku i poslije završetka školovanja, prijavila se za odlazak u Tursku. U Turskoj se, sa grupom od 38 medicinskih sestara, brinula o ranjenicima. Za vrijeme Krimskog rata organizovala je bolnice i uvela značajne reforme u sanitetsku službu i njegu ranjenika i bolesnika. Higijenskim mjerama uspjela je da smanji nepotrebna umiranja u bolnicama. Kada se 1856. godine, vratila u Englesku, već je bila nacionalna heroina. Otvorila je prvu službu za medicinske sestre. Njene učenice su kasnije otvarale škole takvog tipa u mnogima zemljama. Do kraja svog života se zalagala za napredak struke medicinskih sestara i prava žena. Umrla je u Londonu, 13. avgusta 1910. godine.

U znak sjećanja i zahvalnosti utemeljivaču sestrinske profesije medicinske sestre Opšte Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini, kojima su se pridružile i med. sestre Doma zdravlja Bijeljina, studenti Koledža zdravstvene njege i učenici Medicinske škole su organizovale akciju pod sloganom "Zajedno do zdravlja". U pereiodu od 11-13 časova na na četri lokaliteta u gradu pružale su usluge sugrađanima. Besplatnim mjerenjem nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, podjelom letaka i upućivanjem savjeta o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti medicinske sestre su željela da upoznaju naše sugrađane o značaju medicinskih pregleda i ranom otkrivanju bolesti. Ove aktivnosti značajno doprinose unapređenju zdravlja i produžetku života. U toku akcije usluge su pružene našim sugrađanima kojih je bilo 500. Deset sugrađana je upućeno da se odmah jave zdrtavstvenoj ustanovi jer su to njihovi rezultati zahtjevali.

Svi zaposleni u bijeljinskoj bolnici su podržali akciju medicinskih sestara, sa željom za dalje profesionalne uspjehe, stalno usavršavanje i postizanje zasluženog statusa i u struci i u društvu.


  Nazad

  Projekat nove bolnice u Bijeljini
   PRONAĐITE DOKTORASkip Navigation Links

Bolnica Sveti vračevi, Srpske vojske 53, 76 300 Bijeljina
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 202 642