Bolnica Sveti Vracevi

JZU Bolnica "Sveti Vračevi", Bijeljina

Srpske vojske 53
76 300 Bijeljina
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 415 555

   ODJELJENJA

     Hirurgija
     Ginekologija
     Interno
     Pneumoftiziologija
     Pedijatrija
     Orl
     Oftalmologija
     Neurologija

   SLUŽBE

     Anestezija
     Radiologija
     Laboratorija
     Mikrobiologija
     Urgentni blok
     Apoteka
    Pravna služba
     Kvalitet
     Ekonomska služba
     Tehnička služba
 

5 godina od otvaranja novog objekta Javne zdravsteve ustanove bolnica "Sveti Vračevi" u Bijeljini


2. jula 2018. godine navršava se 5 godina od otvaranja novog objekat Javne zdravsteve ustanove bolnica "Sveti Vračevi" u Bijeljini.

Novi objekat bolnice otvario je 2. jula 2013. godine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, ambasador Austrije u BiH Donatus Kek, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i mnogobrojni gosti i prijatelji bolnice. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je tada da Republici Srpskoj treba pozitivna energija, okupljanje i da se u njoj zajednički proslavljaju svi uspjesi. "Ovo je zajedničko djelo svih nas i naš zajednički uspjeh. Moramo se okupiti u ovom teškom trenutku, moramo se razumjeti i biti solidarni, moramo vjerovati jedni drugima i moramo biti zajedno", rekao je Dodik, te poželio da se što više djece rodi u novoj bolnici.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, je tada istakla važnost ovog kapitalnog projekta za Bijeljinu i Republiku Srpsku i najavila obavezu Vlade da gradi nove bolnice u svim krajevima Republike. "Ovaj projekat pokazuje opredijeljenost Vlade Republike Srpske da zajedno sa lokalnim vlastima iznađe mogućnosti i resurse i zaokruži velike investicione kapacitete ", rekla je Cvijanovićeva.

Nakon 5 godina rada u novoj bolnici možemo reći da sve što je tada rečeno i učinjeno na najbolji način opravdava sredstva i opredijeljenost Vlade Republike Srpke da ulaže u zdravstveni sistem. U prethodnom periodu je mnogo sredstava uloženo: završava se izgradnja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banja Luci, završava se bolnica u Istočnom Sarajevu i priprema izgradnja nove bolnice u Doboju. Zdravstveni sistem se značajno unapređuje. Namjera Vlade Republike Srpske je da pomaže stanovništvu, da se bolje i kvalitetnije liječe i živi u Republici Srpskoj.

Za 5 godina rada u bijeljinskoj novoj bolnici pregledano je u poliklinici oko 700. 000 pacijenata, hospitlaizovano je oko 75. 000 pacijenata, uradjeno 20. 000 operacija iz različitih hirurških oblasti, rodjeno je 4500 beba.

Od septembra 2014. godine u bijeljinskoj bolnici radi i savremena angio sala koja pruža najsavremeniju zdravstvenu zaštitu stanovnicima Semberije i Republike Srpske. U prvoj godini rada naše angio sale zbrinuto je oko 600 pacijenta i urađeno 750 procedura. Danas se u angio sali urade intervencije na krvnim sudovima srca kod 900 pacijenata i preko 1200 procedura. 60 % pacijenata su iz drugih dijelova Republike Srpske.

Tokom ovih godina napravljen je ogroman napredak zahvaljujući tehnologiji i opremi kojom raspolažemo i zahvaljujući stručnom usavršavanju koje nikada ne prestaje.

U 2015. godini je na svjetski dan borbe protiv dijabetesa u bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini otvoren Centar za edukaciju djece oboljele od dijabetesa, čiji je cilj unapređenje liječenja i prevencija komplikacija ove teške bolesti od koje u regiji boluje 50 djece.

Bijeljinska bolnica je u 2015. godini dobila i dva ugledna priznanja: Zlatnu medalja Knez Ivo od Semberije dodijeljena je Prim. Dr Radmili Mlađenović, specijalisti interne medicine, subspecijalisti reumatologije i Zlatnu medalju knez Ivo od Semberije dodijeljena je i Javnoj zdravstvenoj ustanovi bolnica "Sveti Vračevi" u Bijeljini za postignut visok nivo zdravstvene zaštite i povećan obim pružanja usluga stanovništvu po najsavremenijim standardima.

U 2016 godini nastavljena je edukacija i uvođenje novih savremenih procedura u liječenju pacijenata. Prvi put u bijeljinskoj bolnici je urađena rekonstruktivna operacija pigmentene promjene u predjelu nosa kod dječaka dobi 4 godine. Operaciju je uradio generalni direktor Instituta za majku i dijete u Beogradu i specijalista dječije plastične hirurgije Doc. dr Radoje Simić. On je tokom radne posjete održao predavanje bijeljinskim ljekarima o savremenim dostignućima u plastičnoj dječijoj hirurgiji i istakao značaj edukacije i dugogodišnje uspješne saradnje bolnice u Bijeljini i Instituta za majku i dijete u Beogradu. "Zadivljen sam kako Bolnica u Bijeljini izgleda, u vrlo mnogo segmenata je i bolja od mnogih bolnica u Beogradu, sve je savremeno, a ono što je najbitnije i u šta sam se uverio je da osoblje zna da rukuje tom opremom i da je primeni u lečenju dece ", rekao je Simić.

U 2016. godini u našoj bolnici učinjena je prva timpanoplastika kod pacijentkinje sa hroničnom upalom srednjeg uva. Operaciju na odjeljenju za ORL bijeljinske bolnice uradio je prof. dr Nenad Arsović, direktor klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu.

U juni 2017. godine u bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini je prvi put urađena komplikovana procedura otvaranja koronarne arterije koju je izveo svjetski priznat interventni kardiolog Prof. Dr Siniša Stojković iz Beograda. Procedure su uradjene kod dva pacijenta. Profesor Stojković je pohvalio uslove, tehničku opremljenost i saradnju sa kolegama iz bijeljinske bolnice.

U 2018. godini smo organizovali Multidimenzionalni međunarodni simpozijum "Šta očekuje pacijente i ljekare u nadolazećoj pandemiji gojaznosti". Na sastanku je učestvovalo oko 200 ljekara iz Republike Srpske i bivših jugoslovenskih republika.

U junu 2018. godine bijeljinsku boilnicu je posjetio direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Prof. Dr Milovan Bojić, sa najbližim saradnicima. Prof. Bojić je tada rekao da Insitutut Dedinje želi da unapredi i razvija saradnju sa kolegama iz Republike Srpske i time u sferi medicine daje najbolji mogući impuls da sporazum o paralelnim i specijalnim vezama između Srbije i Republike Srpske, jer "mi smo jedan narod", poručio je on. Bojić je rekao da je fasciniran bijeljinskom bolnicom i da odavno nije vidio uređeniju zdravstvenu ustanovu, te uz pohvale njenom rukovodstvu najavio da će na ovom primjeru da nauče kako pažnja dobrog domaćina doprinosi da kuća bude još bolja.

U bijeljinskoj bolnici je zaposleno 560 radnika različitih profila: diplomiranih medicinskih sestara, laboranata, rentgen tehničara, medicinskih tehničara, radnika zaposlenih u tehničkoj i administrativnoj službi. U bolnici radi 136 ljekara (doktora nauka, magistara medicinskih nauka, subspecijalista, specijalista i ljekara na specijalizaciji).

Fotografije pogledajte ovde


  Nazad

  Projekat nove bolnice u Bijeljini
   PRONAĐITE DOKTORASkip Navigation Links

Bolnica Sveti vračevi, Srpske vojske 53, 76 300 Bijeljina
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 202 642