Bolnica Sveti Vracevi

JZU Bolnica "Sveti Vračevi", Bijeljina

Srpske vojske 53
76 300 Bijeljina
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 415 555

   ODJELJENJA

     Hirurgija
     Ginekologija
     Interno
     Pneumoftiziologija
     Pedijatrija
     Orl
     Oftalmologija
     Neurologija

   SLUŽBE

     Anestezija
     Radiologija
     Laboratorija
     Mikrobiologija
     Urgentni blok
     Apoteka
    Pravna služba
     Kvalitet
     Ekonomska služba
     Tehnička služba
 

Izvedena nova procedura na krvinom sudovima srca


U Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini danas je prvi put urađena komplikovana procedura otvaranja koronarne arterije koju je izveo svjetski priznat interventni kardiolog Siniša Stojković iz Beograda.
Procedure su uradjene kod dva pacijenta.
Stojković je rekao novinarima da je kod prve pacijentkinje, žene od 55 godina iz Banjaluke, jedan od tri velika krvna suda na srcu bio potpuno zatvoren i da je imala vrlo značajnu anginu pektoris.
"Procedura je bila pod punom kontrolom, vrlo kompleksna ali uradiva u savremenim tehničkim uslovima i na kraju smo ostvarili protok kroz ovu arteriju koji je potpuno normalan jer smo uspeli da tu arteriju otvorimo i da implantiramo četiri stenta", naveo je Stojković.
On je pohvalio uslove, tehničku opremljenost i saradnju sa kolegama iz bijeljinske bolnice i svjetski priznatim kardiologom iz Banjaluke Aleksandrom Lazarevićem, ističući da je sav materijal za vrlo kompleksnu proceduru obezbijeđen u lokalnoj bolnici i da ništa nije moralo da se donese sa strane.

Stojković je rekao da se u Kliničkom centru Srbije ove zahtjevne procedure na srcu urade kod 120 bolesnika godišnje, sa uspjehom od 92 odsto, što je japanski i svjetski standard. "Da bi se to uradilo potreban je sluh i kolega i bolnice, koji je u Bijeljini bio izvanredan, saradnja savršena. Nabavili smo sav potreban materijal, što je ključ svega, ne samo tehničko znanje i iskustvo, morate znati koji je materijal potreban i sve je bilo apsolutno dostupno, što je jako važno da biste bezbedno i sigurno radili ovako kompleksne procedure", zaključio je Stojković. Direktor Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini Siniša Maksimović ocijenio je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi piše istorija, ističući da je danas izvedena jedinstvena, vrlo zahtjevna i komplikovana metoda. Zahvaljujući profesorima Siniši Stojkoviću i Aleksandru Lazareviću danas smo započeli nešto što ranije nije rađeno na ovim prostorima. Dugogodišnje prijateljstvo i stručna saradnja ovih profesora rezultirala je današnjom posjetom i korisnim radom u našoj bolnici.

On je rekao da je to i neka vrsta generalne probe za posjetu najvećeg svjetskog stručnjaka interventne kardiologije Sunao Nakamure iz Japana, čiji se dolazak u bijeljinsku bolnicu očekuje u septembru.

"Drago mi je što je bijeljinska bolnica definitivno stasala za takve procedure i postupke, zahvaljujući najprije podršci kolega sa Instituta za kardiovaskularne bolesti `Dedinje`, naša angio sala je uspostavljena, radi i ima fantastuične rezultate", dodao je Maksimović. Prema njegovim riječima, današnji uspjeh je i početak nove saradnje sa kolegama sa Kliničkog centra Srbije i Stojkovićem, koji je vrhunski stručnjak.

"Pokazali smo da je moguće, profesor je veoma zadovoljan sa podrškom na koju je naišao u saradnji sa kolegama iz bijeljinske bolnice, svi smo bili angažovani i svi smo uživali, ovo je danas praznik nauke, praznik medicine i kardiologije. Mnogo smo naučili, profesor nam je mnogo pokazao, a ono što je najbitnije, naš pacijent je imao najveću korist u čemu je i svrha postojanja ove sale", zaključio je Maksimović.
Prema njegovim riječima, angio sala u Bijeljini radi već treću godinu i broj od prvobitno planiranih 600 pacijenata godišnje dostigao je 80 intervencija mjesečno.
"Vrlo brzo imaćemo 1.000 pacijenata godišnje, što je najbolji pokazatelj po svim svjetskim standardima da se svrstavamo u red ozbiljnih, kvalitetnih, uspješnih i efikasnih sala, čime se ostvaruje naša želja i zacrtani ciljevi", ocijenio je Maksimović.
On je dodao da je angio sala samo jedan od uspješnih segmenata bijeljinske bolnice, gdje se intenzivno radi i mnogo se ulaže u znanje, napredovanje i edukaciju.
"Trenutno imamo 40 kolega na specijalizacijama, edukacija i ulaganje u kadar je naša najznačajnija obaveza i namjera, jer samo na taj način obezbjeđujemo da se kvalitetno i uspješno radi i rješavaju problemi pacijenata", zaključio je Maksimović.

Fotografije pogledajte ovde


  Nazad

  Projekat nove bolnice u Bijeljini
   PRONAĐITE DOKTORASkip Navigation Links

Bolnica Sveti vračevi, Srpske vojske 53, 76 300 Bijeljina
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 202 642