Bolnica Sveti Vracevi

JZU Bolnica "Sveti Vračevi", Bijeljina

Srpske vojske 53
76 300 Bijeljina
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 415 555

   ODJELJENJA

     Hirurgija
     Ginekologija
     Interno
     Pneumoftiziologija
     Pedijatrija
     Orl
     Oftalmologija
     Neurologija

   SLUŽBE

     Anestezija
     Radiologija
     Laboratorija
     Mikrobiologija
     Urgentni blok
     Apoteka
    Pravna služba
     Kvalitet
     Ekonomska služba
     Tehnička služba
 

Završen projekat "Unapređenje rada jedinice za moždani udar, neurološkog odjeljenja JZU bolnice Sveti Vračevi u Bijeljini"


Dana 11. marta 2017. godine svečanim uručivanjem opreme koja je predviđena projektom "Unapređenje rada jedinice za moždani udar, neurološkog odjeljenja JZU bolnice Sveti Vračevi u Bijeljini" sa radošću konstatujemo da je ovaj projekat uspješno završen.

Od danas je JZU bolnica "Sveti Vračevi" u Bijeljini bogatija za dijagnostički ultrazvučni kolor dopler najnovije generacije za napredna neurološko-vaskularna ispitivanja, te centralni monitoring sa tri monitora i 24-časovnim praćenjem vitalnih funkcija pacijenata. Rezultat je ovo višemjesečnog projekta koji je prove Rotari klub Bijeljina u partnerstvu sa sa Rotari klubom Ravena iz Italije, a uz podršku bolnice, brojnih domaćih i inostranih donatora.

"U obezbjeđivanju ukupnih finansijskih sredstava od oko 130.000 KM učestvovali su rotari klubovi iz Italije, Srbije, Austrije i Republike Srpske, bolnica Bijeljina, nekoliko preduzeća i pojedinaca iz Bijeljine", rekao je Siniša Bencun, šef ovog projekta u ime RK Bijeljina, i dodao da su dobra procjena potreba i opravdanost ovakve akcije bili osnov za efikasno prikupljanje sredstava i uspješan završetak Projekta.

Po prikupljanju ukupnih sredstava ušlo se u drugu fazu projekta, koja je podrazumijevala jednomjesečnu obuku četvoročlanog medicinskog tima bolnice "Sveti Vračevi" u Italiji.

Dva ljekara, fizioterapeut i medicinska sestra boravili su u tri italijanske bolnice, uključujući i čuvenu istraživačku bolnicu tercijalnog nivoa u Reggio Emilia, gdje su učestvovali u radu unutar jedinice za moždani udar i prisustvovali brojnim, multidisciplinarnim lekcijama o uzroku nastanka, liječenju i prevenciji moždanog udara.

"Boravak je podrazumijevao upoznavanje sa optimalnim načinom liječenja akutnog moždanog udara po modelu jedinice za moždani udar sa odgovarajućom opremom, primjenom intravenske trombolitičke terapije, drugim opcijama liječenja i njege pacijenata sa akutnim moždanim udarom, ranom rehabilitacijom, planiranjem terapije i sekundarne prevencije kao i načina otpusta pacijenta nakon završenog liječenja", rekla je specijalista neurologije dr Nataša Jovanović, vođa tima bijeljinske bolnice.

Identična oprema koja se koristi u italijanskim bolnicama donirana je danas u sklopu treće faze projekta. "Izražavam zahvalnost rotari klubovima Bijeljina i Ravena, te svim ostalim donatorima koji su omogućili provođenje ovog, za nas važnog projekta", rekao je prof. dr Siniša Maksimović, direktor bolnice "Sveti Vračevi". "Naša bolnica služi kao regionalna bolnica za sjeveroistočnu RS, opslužujući skoro 200.000 građana.
U prosjeku se godišnje javi oko 300 pacijenata sa moždanim udarom, a ova oprema i naučeno u Italiji omogućiće bržu reakciju koja je u slučaju moždanog udara izuzetno važna", dodao je dr Maksimović.

Fotografije pogledajte ovde


  Nazad

  Projekat nove bolnice u Bijeljini
   PRONAĐITE DOKTORASkip Navigation Links

Bolnica Sveti vračevi, Srpske vojske 53, 76 300 Bijeljina
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 202 642