Bolnica Sveti Vracevi

JZU Bolnica "Sveti Vračevi", Bijeljina

Srpske vojske 53
76 300 Bijeljina
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 415 555

   ODJELJENJA

     Hirurgija
     Ginekologija
     Interno
     Pneumoftiziologija
     Pedijatrija
     Orl
     Oftalmologija
     Neurologija

   SLUŽBE

     Anestezija
     Radiologija
     Laboratorija
     Mikrobiologija
     Urgentni blok
     Apoteka
    Pravna služba
     Kvalitet
     Ekonomska služba
     Tehnička služba
 

Edukacija ljekara i medicinskog osoblja bijeljinske bolnice u Italiji


U sklopu humanitarnog projekta Rotary kluba koji se sprovodi radi poboljšanja liječenja moždanog udara u srednje razvijenim zemljama, obavljena je edukacija tima za moždani udar (dva ljekara specijalista neurologije, medicinska sestra i fizioterapeut) u bolnicama u Italiji, regija Emilia-Romagna u period od 16. januara do 05. februara 2017. godine.

Predstavnici Rotari kluba iz regije Emilija Romanja iz Italije i predstavnici Rotari kluba iz Bijeljine posjetili su bijeljinsku bolnicu u februaru 2016. godine. Cilj posjete bijeljinskoj bolnici i neurološkom odjeljenju bila je zajednička akcija koju preduzimaju predstavnici ova dva Rotari kluba. Planirano je učešće na jednom međunarodnom projektu kojim bi se obezbijedila sredstva za nabavku medicinske opreme i edukacija kadra u italijanskom gradu Raveni. Projekat je u potpunosti uspio, započeo je edukacijom našeg tima u bolnicama u Italiji, a završiće se instalacijom planirane opreme.

Ovaj projekat podrazumijevao je upoznavanje sa optimalnim načinom liječenja akutnog moždanog udara po modelu jedinice za moždani udar sa odgovarajućom opremom (monitoring, eho kolor doppler, CT, CT angio, CT perfuzione studije), primjene intravenske trombolitičke terapije, drugim opcijama liječenja i njege pacijenata sa akutnim moždanim udarom, ranom rehabilitacijom, planiranjem hronične terapije i sekundarne prevencije kao i načina otpusta pacijenta nakon završenog liječenja.

Tim iz bijeljinske bolnice kojeg su činili Dr Nataša Jovanović i Dr Svetlana Jevtić specijalisti neurologije, Aida Mulahmetović medicinska sestra i Srđan Ilić fizioterapeut su boravili u tri bolnice: u Reggio Emilia, istraživačka bolnica tercijalnog nivoa, gdje je učestvovao u radu u jedinici za moždani udar i prisustvovao brojnim, multidisciplinarnim lekcijama o uzroku nastanka, liječenju i prevenciji moždanog udara. U Modeni, bolnica tercijalnog nivoa, gdje su neurolozi na odjeljenju neuroradilologije upoznati sa tehnikom endovaskularne trombektomije kao načinom akutnog liječenja moždanog udara. U Ravenni, bolnica sekundarnog nivoa, gdje su boravili na odeljenju neurologije sa uvidom u organizaciju rada odeljnja, jedinice za moždani udar, urgentne službe, prijema, dijagnostike, liječenja, rane rehabilitacije i praćenja pacijenata sa moždanim udarom.

U narednom periodu tim će pokušati da prenese i primjeni u našim uslovima iskustva stečena boravkom i radom u zemlji visokog standarda sa dobro organizovanim zdravstvenim sistemom.

U sklopu projekta planirana je i donacija medicinske opreme za jedinicu za moždani udar (dva monitora za kontinuirano praćenje vitalnih parametara i kontrolnom jedinicom i power color doppler ultrazvučni aparat) što će, nadamo se, zajedno sa edukacijom, poboljšati lečenje i praćenje pacijentata sa akutnim moždanim udarom.

Zaposleni u bijeljinskoj bolnici, a posebno neurološkom odjeljenju zahvalni su kolegama iz Italije, predstavnici Rotari kluba iz regije Emilija Romanja i predstavnici Rotari kluba iz Bijeljine na pomoći, energiji i posvećenosti u realizaciji ovog projekta.

Dr Nataša Jovanović,
Specijalista neurologije


  Nazad

  Projekat nove bolnice u Bijeljini
   PRONAĐITE DOKTORASkip Navigation Links

Bolnica Sveti vračevi, Srpske vojske 53, 76 300 Bijeljina
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0)55 202 642